Hoppa till innehållet

Draknästet 2018

Publicerad: 24 oktober 2018

Tävlingen Draknästet genomförs med varje år med studenter från civilingenjörsprogrammen inom arkitektur och väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Många innovativa idéer har sett dagens ljus i tävlingen.

– Det här är något ser jag fram emot varje år, säger Lars Stehn, professor inom byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet.

Bidragen i årets tävling var uteslutande IT och APP-lösningar för säkerhet, hållbarhet, logistik, arbetsflöden, planering, bemanning, information, visualisering eller beslutsstöd inom byggbranschen.

– Det är en hel del sekretess om de idéer som tas fram i den här tävlingen så alla som medverkar skriver på ett avtal. En del bidrag kan gå vidare till Venture Cup, säger Jarkko Erikshammar, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet.

Utan att avslöja för mycket kan kanske ändå namnen på de koncept som tävlade ge en idé om vad som presenterades; Fuktspionen, Byggpolarna, KompLIST, Byggsnack, Follow UP, Autodok, Byggradar med flera. Årets vinnare blev Fallarm, ett system byggt på sensorer för att förhindra fallolyckor.

Drakarna i årets jury bestod av Jonas Spangenberg, VD på BoKlok, Erik Söderholm, VD Improvicon AB och Sandra Berg från LTU Business. Jerker Lessing, forskning och utvecklingschef på BoKlok, delade ut ett specialpris med inriktning mot hållbarhet och klimat.

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976
Jarkko Erikshammar

Erikshammar, Jarkko - Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Sandra Uddeskär

Uddeskär, Sandra -

Organisation: LTU Business AB, Extern
Telefon: 073-0344331

Taggar