Hoppa till innehållet

"Möjlighet till en 7 månaders betald praktik"

Publicerad: 7 april 2021

Elin Svärd studerar civilingenjör väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet

Vad är det bästa med att plugga i Luleå?

Jag skulle säga att det bästa med att plugga i Luleå är att allting är väldigt nära, man har nära till skolan, nära till kompisar, nära till flygplatsen, nära till stan och nära till campus egna nattklubb. Det är också en stor fördel att de flesta som pluggar här har flyttat långt hemifrån vilket gör att alla sitter i samma situation och är beroende av att träffa nya människor, vilket gör det lätt att träffa nya vänner och att man får en gemenskap med många på skolan.

Vad kan man engagera sig i som student?

På universitet finns det många studentföreningar som man kan gå med i, allt från teater, musik och matlagning till efterfestlokaler och att anordna event på skolan. Om man är intresserad av att jobba utöver skolan finns det många olika ställen där en kan extrajobba, bland annat har skolan massor med uppdrag och tjänster som man kan jobba med på sidan av sina studier.
 
På campus finns även ett bra gym som har massvis med bra pass och alla möjliga typer av aktiviteter. Man kan även engagera sig i olika föreningar som gymmet har, dessa föreningar anordnar träningar, aktiviteter samt resor till olika populära resmål. I anknytning till gymmet finns det en fotbollsplan, volleybollplan, squashhall, baskethall och man får gå gratis på badhuset. På deras hemsida kan du läsa mer, mittlivsstil.se.

Varför välja civilingenjör väg- och vattenbyggnad?

Väg- och vatten uppe i Luleå är det enda programmet i Sverige där man kan välja jord- och berg samt brand som inriktning utöver konstruktion och byggande, vilket gör utbildningen unik. Under utbildningen har man även möjlighet att göra en 7 månaders betald praktik, vilket ger bra erfarenheter inför arbetslivet och eventuellt en säkrad ex-jobbsplats eller arbetsplats efter examen.

Något annat som är bra att veta om Luleå?

Utöver studentlivet och utbildningen är Luleå en mycket trevlig stad att bo i, det finns mycket att göra både på sommaren och på vintern. På sommaren kan man bland annat åka till stranden eller ta en turbåt ut i skärgården, sitta på mysiga uteserveringar eller hänga i södra hamn. På vintern kan en åka skridskor/gå/åka längdskidor på isen, åka slalom (man måste åka en liten bit dock), åka skoter, bada isvak och massa mer.
 
I Luleå centrum finns många bra affärer och restauranger. Det finns även ett fint bibliotek med utsikt över norra hamn, där kan man sitta och plugga när man behöver miljöombyte.