Hoppa till innehållet
Madelaine Jakobsson, Väg- och vattenbyggnad
Madelaine Jakobsson. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Mina arbetsdagar är väldigt varierande nu när jag befinner mig ute i produktion"

Publicerad: 13 april 2021

Namn: Madeleine Jacobsson
Program: Civilingenjör väg- och vattenbyggnad, inriktning byggande
Arbetsplats: Veidekke med rollen som traineeingenjör

Vad innebär traineeingenjör?

Att vara traineeingenjör på Veidekke innebär att man har en traineetjänst under två års tid. Under dessa två år ska en få testa på minst tre olika roller, där arbetsledare är en obligatorisk roll. Gällande de andra rollerna får en önska vad en vill lära sig mer om. Utöver det tilldelas alla traineer varsin mentor på företaget för att bolla tankar och frågor med samt att traineeträffar med de andra traineerna anordnas. Det ges bra möjligheter att bygga kontaktnät och upplägget med att få testa olika roller tycker jag är bra eftersom en kan skapa sig bättre uppfattning om vad man tycker är roligt och utvecklande.

Hur har vägen dit sett ut?

Jag bestämde mig för att jag ville plugga till ingenjör. Jag visste inte vilket program jag ville läsa, men när jag insåg att det fanns en möjlighet att vara med och utforma, bygga och utveckla framtidens samhälle kändes valet självklart. Jag har sommarjobbat inom bygg varje sommar sedan jag började på universitetet. På så sätt har jag träffat personer och byggt mitt kontaktnät. Jag gick på LARV-mässan mitt andra år och besökte Veidekkes monter. Tack vare att jag hade sommarjobbat tidigare och varit på samma projekt som personer från Veidekke fick jag in en fot vilket ledde till sommarjobb där. Min halvårspraktik genomförde jag dock hos Swedavia på beställarsidan och en sommar testade jag att jobba hos Skanska på anläggningssidan för att få lite perspektiv, vilket var viktigt för mig. Jag tycker att man ska testa på olika företag och delar av branschen om man får möjlighet. Min sista sommar som student sökte jag mig tillbaka till Veidekke och fortsatte sedan med att skriva mitt exjobb där. Det ledde vidare till en anställning vilket känns kul.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig och vad är det bästa med ditt jobb?

Mina arbetsdagar är väldigt varierande nu när jag befinner mig ute i produktion. Jag sitter både på kontoret och rör mig ute på byggarbetsplatsen. Arbetsuppgifterna kan vara allt ifrån att planera, göra tidplaner, ha möten med beställare eller underentreprenörer, bereda inköp, förbereda något moment i produktionen, förse entreprenörer med rätt underlag, logistik, delta vid besiktningar och så vidare. Det som allting ska mynna ut i är att de som arbetar ute i produktionen ska ha de absolut bästa förutsättningarna att bygga. Det är det vi i platsledningen strävar efter. Arbetsdagarna är med andra ord varierande vilket passar bra för mig som emellanåt kan bli rastlös.

Det bästa med mitt jobb är variationen, kollegorna och att en får vara med att bygga och utveckla samhället. Det känns häftigt tycker jag! Det en är med och producerar kommer att stå kvar i många år.

Varför valde du Luleå tekniska universitet och väg- och vattenbyggnad?

När jag väl hade bestämt mig för ingenjör och en utbildning inom väg- och vattenbyggnad/samhällsbyggnad kikade jag runt på vilka olika alternativ det fanns i Sverige. Det enda jag med säkerhet visste var att jag inte ville plugga i Stockholm, utan ville flytta hemifrån på riktigt och testa mina egna vingar i någon annan stad. Varför jag fastnade för Luleå var för att de hade inriktningen byggande som jag kände passade det jag var intresserad av, att man fick möjlighet att genomföra en halvårspraktik samt att Luleå ligger hela 90 mil från Stockholm. Jag ångrar verkligen inte att jag flyttade i väg för att plugga. Det är ett av de bästa besluten jag har tagit i mitt liv.

Har du några tips och råd till studenter på det här programmet?

Mina tips och råd till studenter som pluggar väg-och vattenbyggnad är att engagera sig under studietiden. Jag testade på alla möjliga engagemang under min tid och det gav mig väldigt mycket både beträffande vänner och personlig utveckling. Sen gör det såklart studietiden ännu roligare! Det finns något för alla att engagera sig i. Vill man inte engagera sig tycker jag i alla fall att man ska delta på de olika events som föreningarna vid universitetet anordnar.

Utöver det är det självklart viktigt att känna att det man pluggar känns roligt och spännande. Känns programmet inte rätt när du börjat? Byt i sådana fall. Det är som sagt viktigt att det ska kännas bra och Luleå tekniska universitet erbjuder väldigt många olika program, även om jag såklart pushar lite extra för väg och vatten.

Jag tycker att en ska göra den halvårspraktik som erbjuds i programmet, även om det innebär ett halvår längre i skolan. Det är perfekt att få en paus mitt i utbildningen, få omsätta en del kunskaper i verkligheten, bygga kontaktnät och testa på hur det är att jobba inom branschen. Det ger även lite extra motivation till att avsluta studierna.
Passa även på att upptäcka staden du bor i, det finns mer än Porsön (där universitetet ligger). Jag var dålig på det i början, men det är verkligen värt att utforska Luleå med omnejd.

Sist men inte minst; får du en omtenta är det inte hela världen. Få inte panik för du är garanterat inte ensam. Se dock till att försöka ta tentorna efter hand så att de inte samlas på hög.

Och du, studietiden är en fantastisk tid så se verkligen till att njuta! 😊

Har du några frågor eller funderingar kring hur det är att vara student, programmet, vad man kan göra sen eller hur det är att jobba är du mer än välkommen att höra av dig!
Epost: madeleine.jacobsson@outlook.com