Hoppa till innehållet

Fullt hus i draknästet

Publicerad: 16 mars 2016

Ett populärt inslag i kursen Industriellt byggande är "Draknästet" där studenter tävlar med innovativa förslag för en professionell jury. I år tävlade 80 studenter fördelade på 19 grupper för ära och berömmelse med många kreativa koncept.

–  Vi har samma regler som man använder i Venture Cup, bästa affärsidè och affärsplan vinner. I år delar vi ut fyra priser i olika kategorier, säger Lars Stehn, professor i träbyggnad och ansvarig för kursen Industriellt byggande vid Luleå tekniska universitet.

Juryn i arbete.
Juryn i arbete. Larisa Pekka, Helena Lidelöw och Pär Johansson.

Samtliga närvarande fick skriva på ett avtal om tystnadsplikt då de visioner som presenterades är hemliga tills de sjösätts eller skrotas. Det blev en intensiv eftermiddag då så många deltagare skulle redovisa sina idéer för att effektivisera byggandet. De övervägande förslagen var IT-system och appar med fokus på logistik men det fanns också idéer om robotar, ökad säkerhet på byggarbetsplatser samt en del innovativa uppfinningar. Både skisser och fysiska modeller användes som visualisering av affärskoncepten.

Ett av de vinnande koncepten belönades med en validering via LTU Business där kunniga affärsutvecklare kommer att hjälpa till med att ta det första stegen mot att starta upp ett företag.

–  Det här affärskonceptet ligger så nära en kommersiell marknad man kan komma. Det är definitivt värt att ta konceptet vidare mot marknaden, säger Pär Johansson.

Juryn bestod av Pär Johansson från LTU Business AB, Helena Lidelöw från Lindbäcks Bygg AB / Luleå tekniska universitet och Larisa Pekka, PEAB

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976

Taggar