Hoppa till innehållet
LTU-Kiruna_Samhallsbyggnad-2013.jpg

Samhällsbyggnad Live

Publicerad: 26 juni 2013

Tim Johansson, Doktorand vid Byggproduktion vid LTU, drar några streck med pennan. På den tredimensionella kartan finns nu en ny väg tvärs över gruvan i Kiruna och några sekunder senare, brofästen och bropelare på plats. Vi provåker över den nya bron.

Tim Johanssons arbete handlar om visualiseringar för samhällsbyggnad, byggproduktion, processer, och analyser men också om demokrati och historia. Just nu arbetar han med det nya Kiruna och skissandet var ett sätt att illustrera hur snabbt man kan förvandla en idé till ett färdigt förslag som kan presenteras och diskuteras direkt eller publiceras på internet.

LTU Pressfoto - Tim Johansson -
Tim Johansson, Avdelningen för byggkonstruktion och -produktion

- Det går oerhört snabbt, säger Tim, som också påpekar att det inte är särskilt svårt att lära sig dessa mjukvaror. Utvecklingen har gått enormt fort och snart kan vem som helst bygga och designa nya städer eller lämna förslag på framtida samhällsplaner i befintliga städer  ungefär som man gör i dataspel som Sim City eller liknande. För 10-20 år sedan kunde det ta månader och år att modellera upp städer för att visualisera t.ex trafikflöden, nu är vi nere på ett par dagar eller timmar för samma sak. Detta öppnar helt nya perspektiv och möjligheter som man knappt kunnat föreställa sig, säger Tim.

Demokrati och medborgarförslag

I projektet med Kiruna kommun har man sneglat lite på vad som gjort i andra städer. I Göteborg har man låtit befolkningen ta del av och komma med förslag på hela stadens framtida utveckling medan man i Norrköping avgränsat sig till ett projekt; Vision - Industrilandskapet. I bägge dessa försök till en mer demokratisk process för samhällsbyggande har man rapporterat goda erfarenheter och resultat.

- Det är ju alltid positivt att ta in olika individers och gruppers tankegångar och erfarenheter. Yrkeschaufförer  har ju ofta bra idéer om vägnät medan t.ex hockeyfans vet var flaskhalsar uppstår vid större evenemang.  I projektet med det nya Kiruna kan t.ex dragning av skoterleder bli en spännande fråga att ta upp i dialog med stadens innevånare, säger Tim.

Exempel animering

Nedan kan man se ett exempel från en av Tim Johanssons visualiseringar.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Vem som helst kan bli samhällsplanerare

En än mer spännade utmaning blir kanske när vanligt folk kan sitta vid köksbordet och skapa avancerade 3D-simuleringar över sina städer med nya byggnader och broar som sedan på ett enkelt sätt kan delas i opinionsbildande syfte via social medier.  Den visionen är faktiskt inte långt borta, den är redan här. Detta kommer ju att lite extra press på de företag som idag lever på sådana uppdrag.

- Förhoppningsvis kommer vi att få en dynamisk kreativ utveckling med alla dessa möjligheter, avslutar Tim Johansson som förutom arbetet med det nya Kiruna också arbetar med en alternativ lösning ett annat större byggprojekt - off the record.

Kontakt