Studieresa till Norge 2013. Fotograf Axel Flodin Vacher. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studieresa till Norge 2013

Publicerad: 4 juni 2013

I år, mellan den 27-29 maj, var besöket i närheten av Mo i Rana och både vägtunnlar, vägarbeten och bergsskärningar har kunnat studeras närmare.

Anläggningsbranschen i Norge har brist på ingenjörer/tekniker med kunskaper inom vägteknik och mätteknik och dessa studiebesök ger en vinn-vinn situation då studenterna får en koppling mellan teori och praktik samtidigt som de behåller företagens namn i huvudet. Studenterna uppskattade mottagandet, studiebesöken och det fantastiska vädret i hög grad.

Bygg-Anlaggning-Norge-Studieresa-2013.JPG
Tunnelbygge. Fotograf Axel Flodin Vacher.

Redan i första året på utbildningen högskoleexamen Samhällsbyggnad och Bygg & anläggning bjuds studenterna in till Norge för att se på intressanta projekt och problemområden. Det är inom ramen för kursen G0013B (Geoteknologi baskurs) som resan sker. Statens Vegvesen är med och delfinansierar resan och är alltså några av de första arbetsmarknadskontakterna som studenterna får i sin utbildningen. Statens Vegvesen och avdelningen för geoteknologi vid LTU har sedan länge haft ett bra samarbete och det visar sig bland annat i att de anställer minst tre stycken varje år av de studenter som avslutar sina studier inom civilingenjörs- och/eller högskoleexamen.