Hoppa till innehållet
Andreas Larsson, Luleå tekniska universitet Foto: Linda Alfredsson

"Vem behöver magi när det finns fysik?"

Andreas Larsson är professor och ämnesföreträdare i tillämpad fysik och undervisar på civilingenjör öppen ingång.

Hej där, vem är du?

– Jag är professor och ämnesföreträdare i tillämpad fysik där vi studerar materials uppkomst och egenskaper genom teori, modellering och simuleringar.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Jag undervisar i modern fysik på grundkurserna fysik 2 och fysik 3, samt hjälper till på fysik 1, så det är stor chans att de ser mig redan första året. På avancerad nivå är jag examinator på fördjupningskurser i fysik och ämnets nya kurs – beräkningsmetoder för nanomaterial.

Varför ska man läsa till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet?

– Vi erbjuder en vänlig atmosfär med nära kontakt till studenter i andra årskurser och program, samt till lärarna. Allas gemensamma mål är lärande och vi har en kultur där det är viktigt att hjälpa varandra. Det gäller alla civilingenjörsutbildningar vid Luleå tekniska univeristet. Civilingenjörer gör livet lättare för mänskligheten både i det lilla och i det stora perspektivet, vilket leder till spännande och omväxlande arbeten i Sverige och i världen.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Modern fysik handlar mycket om hur fascinerande och annorlunda fysiken är när saker är riktigt små. Och att man måste bygga upp en helt ny intuition baserad på den moderna fysikens förutsägningar och observationer. ”Vem behöver magi när det finns fysik” är en fras jag ofta använder på lektionerna.

Vad är det roligaste med att undervisa?

– Interaktionen med klassen. Det roligaste är när man lyckas bygga upp ett förtroende till studenterna, att man verkligen vill hjälpa dem att förstå och lära sig. Då kan man få en konstruktiv dialog med klassen där ingen fråga känns för dum – det finns ju inga dumma frågor!

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning använder atomistiska och elektroniska teorier för att beräkna egenskaper för material på deras minsta beståndsdelar – på molekyl och nanonivå. Ett genomgående tema är interaktionerna mellan fasta material och molekylära material/ nanomaterial för framtida applikationer i allt från kvantdatorer till kullager.