Hoppa till innehållet
Marcus Nilsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Väldigt spännande med alla satsningar i norr"

Publicerad: 8 december 2021

Marcus Nilsson är 22 år och kommer från Skellefteå. Han läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik.

Varför läser du hållbar energiteknik?

− Det är ett intressant område. Jag vill på något sätt vara med och förändra klimatet och samhället till det bättre. Jag tycker främst att inriktningen vind- och vattenkraft verkar vara intressant, och om hur vi kan använda det på ett bra sätt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

− Det roligaste med min utbildning är att se på vilka sätt energi spelar roll i samhället och få mer förståelse för komplexiteten hos flertalet energikällor. I början är det många grundkurser i matte och fysik men senare i utbildningen blir det roligare när det kommer fler programspecifika kurser.

Vad är det mest utmanande?

− Att hitta en bra studieteknik och att hålla sig i fas. Inriktningen vind- och vattenkraft verkar också vara beräkningstung – det kan nog vara en viss utmaning. Sedan har förstås området i sig utmaningar, då det är mycket som ska elektrifieras och nya energikällor som behöver hittas.

Hur ser du på kopplingen mellan utbildningen och de miljardsatsningar som görs i norr?

− Det är väldigt spännande med alla satsningar i norr. Det är extra kul att det är just inom energiområdet som det händer så mycket. Energiteknik, som jag läser, kan appliceras på de flesta industrier. Utbildningen är bred och ämnet kopplar i allra högst grad an till de nya satsningarna. Sedan är det kul att man satsar på regionen. Jag är själv uppvuxen i Skellefteå och jag tycker att det ingjuter en väldig framtidstro.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

− Roligt, jag trivs jättebra. Jag trivs i norr med riktig snö på vintern, resor, och skidresor. Vid sidan av engagerar jag mig i många föreningar och det gör studieperioden så mycket mer givande. Det blir inte bara plugg. Bland annat spelar jag trombon i studentorkestern Luhrarne och sitter som vice ordförande i vår programförening för hållbar energiteknik. Jag rekommenderar att vara med i en programförening. Du får kontakt med studenter från andra årskullar och andra program.

Vad lockade dig till Luleå?

− Jag trivs i norra Sverige. Dessutom hade jag hört mycket bra om universitet och att studentlivet här är bra. Jag läste först tekniskt basår på Luleå tekniska universitet i Skellefteå så det var en enkel övergång.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

− Tränar, antingen på gym eller med någon av sektionerna i StiL, festar, engagerar sig i föreningar. Det finns också väldigt många friluftsintresserade på Luleå tekniska universitet.

Vilket är ditt bästa äventyr sen du började här?

− Det måste vara när jag cyklade enhjuling genom Sverige i somras. En annan favorit var skidresan till Riksgränsen i våras.

Vad vill du jobba med efter examen?

− Generellt elproduktion. Utbildningen är ju väldigt bred så det finns många saker jag kan jobba med efter examen.

Har du något råd till den som vill plugga energiteknik?

− Var beredd på att lägga ner den tid som behövs och försök hålla dig i fas. Får du en omtenta är det inte hela världen. Håller du dig fokuserad och motiverad så brukar det gå ganska bra.