Hoppa till innehållet
Martin Ottosson tilldelas det första Bygg och anläggningsstipendiet
Stipendiaten Martin Ottosson (mitten), Jonny Nilimaa, utbildningsledare för bygg och anläggningsprogrammet (vänster) och Erik Ranängen, bransch och föreningsansvarig på Byggföretagen Norrbotten (höger). Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jag ville utvecklas och ta nästa steg i min karriär. Bygg och anläggning var perfekt för mig

Publicerad: 1 mars 2021

Namn: Martin Ottosson
Program: Bygg och anläggning

Vad gjorde du innan du började studera på Luleå tekniska universitet?

– Efter gymnasiet har jag arbetat som snickare och innan jag började plugga var jag anställd på ett medelstort företag i Skellefteå, säger Martin Ottosson.

Vad fick dig att börja studera?

– Jag ville utvecklas och ta nästa steg i min karriär. Bygg och anläggningsprogrammet på Luleå tekniska universitet verkade vara en perfekt utbildning för mig.

Vad tyckte du om utbildningen?

– Intressant och bred utbildning som stämmer bra överens med branschens behov. Upplägget är bra med många praktiskt lagda kurser där man verkligen lär det man behöver.

Hur var det att börja plugga igen efter att ha jobbat några år som snickare?

– I början av utbildningen var det en stor omställning. Dels att gå från att arbeta praktiskt hela dagarna till att sitta still och studera, men även att återuppta studietekniken efter flera års arbete.

Var gjorde du praktiken och vilka uppgifter fick du jobba med?

– Jag gjorde min praktik på Contractor i Skellefteå där jag fick prova på lite olika uppgifter, bland annat anbudskalkylering, anbudsskrivning, inköpsarbete, arbetsberedning och arbetsledning. Jag skrev även mitt examensarbete i samarbete med Contractor och när jag var klar med utbildningen blev jag erbjuden en anställning.

Har du några råd till de som funderar på att läsa bygg och anläggning?

– Två år går så snabbt och arbetsmarknaden har ett stort behov av den kompetens som man får vid bygg och anläggningsprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Du kommer inte att ångra dig!

Martin Ottosson som studerat på bygg- och anläggningsprogrammet vid Luleå tekniska universitet tilldelas det första BoA-stipendiet.

Stipendiet tilldelas en student som med ett tydligt engagemang och goda studieresultat under det senaste året avlagt sin examen på bygg- och anläggningsprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Stipendiet på 10 000 kr delas ut av Byggföretagen Norrbotten i samarbete med Luleå tekniska universitet och Norrbottens Byggmästareförening.

Motivering

Martin Ottosson har jobbat inom byggbranschen sedan han gick ut gymnasiet. 2019 valde han att ta ett steg vidare i karriären och började studera på Bygg och anläggningsprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Studierna avklarades på ett föredömligt sätt och Martin tog sin examen i januari 2021. Martins positiva attityd och förmåga att ta sig an olika utmaningar är inspirerande för både studiekamrater och kollegor. Martin hade inga svårigheter att direkt ta tillvara på sina nyvunna erfarenheter och arbetar idag med byggkalkyler på Contractor i Skellefteå.

Jonny Nilimaa

Jonny Nilimaa, Universitetslektor

Telefon: 0920-491576
Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser