Hoppa till innehållet
ltu_faq_check.jpg

Vanliga frågor och våra svar

Publicerad: 9 november 2006

Vägmästare/Vägtekniker

Hej! är programmet Bygg och anläggning rätt val för mig som vill gå Vägmästare/Vägtekniker? 

Svar: Utbildningen är t. ex tänkt för dem som vill bli arbetsledare vid vägbyggen. Den har en inriktning som heter väg o mark och där ingår kurser som Geoteknologi (där jord som konstruktionsmaterial ingår), väg och järnvägsbyggnad, byggstyrning, entreprenadjuridik mm. Att ha arbetat några år i branschen är något av en förutsättning för att bli arbetsledare. I utbildningen ingår även ett halvårs praktik.

Om du istället vill jobba som konsult inom vägsidan kan du titta på programmet Samhällsbyggnad

Bygg och anläggning vs andra YH-utbildningar

Jag funderar att söka till bygg och anläggning vid Luleå universitet. Min fråga är, vad är skillnaden mellan eran högskoleutbildning och dessa yh-utbildningar.
YH-syd anläggningsingenjör
nackademins anläggningsingenjör - produktion ? 
Tycker dessa 3 utbildningar låter snarlika varandra.Vad tror du mina chanser är att bli antagen?
Jag läste gymnasieprogrammet teknik, där jag läst kurser så som: MaC, FyB, SvB, EnB och CadB.
Har jobbat inom entreprenadverksamhet i 3 år och håller på att ta grävmaskinscertifikat just nu.
Då min flickvän bor i Linköping så undrar jag hur bra det går att ta sig mellan Luleå och Linköping, med buss, tåg eller är det enklast med bil?Hur ser det ut med boende, kan man vara ganska säker på att hitta en lägenhet? Eller bör jag börja leta redan nu?

Svar: De är ganska lika varandra vad gäller innehåll. Det finns ännu fler snarlika YH-utbildningar runt om i landet. Vår utbildning har hållit på länge (sen 1980-talet) under olika namn så vi är relativt kända bland branschfolk. Att vi ligger på universitet/högskola borgar också för en kvalitetsstämpel då vi läser vissa kurser ihop med civilingenjörsstudenterna.

Vi har ju vårintag så vår ansökan är i mitten av oktober. Vi har fn tre antagningsgrupper: gymnasiebetyg, högskoleprov och erfarenhet från branschen. Det betyder att du kan söka i 2-3 av grupperna vilket ökar din chans att komma in.  Den grupp som startar nu på måndag (jan 2013) är full och med reserver som står på kö. Det är svårt att ange intagningspoänger då det är flera antagningsgrupper.

För resor mellan Linköping och Luleå brukar jag använda tåg+flyg men det funkar självklart med tåg enbart eller buss

Vad gäller boende hänvisar jag till http://www.ltu.se/edu/nystudent/studentliv

Fortsätta till ingenjör

Jag har lite funderingar kring programmet Bygg och anläggning, 120.0 Högskolepoäng. Går det att lägga till kurser så man kommer upp i 180hp och räknas som en "Högskoleingenjör"

Om de går, vilka kurser skulle du rekommendera att man la till för att uppnå det?

Svar: Det går inte. Skillnaden ligger i att för ingenjörer är matematik, fysik, kemi på en annan nivå. Vill du bli ingenjör är det bäst om du startar en sådan utbildning.

Val av inriktning

Väljer man inriktning när man söker utbildningen eller är det något man gör senare? Vet man om man kommer att få gå den inriktning man önskar? Hur sker annars urvalet?

Svar: Inriktning väljs efter ett antal månader på utbildningen. Det är inget urval utan man får gå den valda inriktningen

Behörighet

Jag är mycket intresserad av Bygg och anläggning 120hp. Vilka behörigheter behöver man för att komma in? Är det möjligt att läsa behörighet samtidigt som man utbildar sig? Hur ska jag göra för att ansöka?

Svar: För att komma in på bygg och anläggning krävs det att du har grundläggande behörighet t.ex har slutbetyg från ett nationellt program eller specialutformat program i gymnasieskolan, och har lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar 90 procent av vad som krävs för ett fullständigt program. Samt MatteB.

Ansökan www.antagning.se senast 15 oktober

Antagningen sker i tre grupper: gymnasiebetyg, högskoleprov och branscherfarenhet.

För att vara aktuell i gruppen för branscherfarenhet ska du söka som vanligt på www.antagning.se och komplettera med ett skrivet brev med meritförteckning och kopior som vidimerar dina anställningar

Mer behörighet

Jag är intresserad av utbildningen bygg & anläggning, jag läste om utbildningen i universitetskatalogen, och där läste jag även om att erfarenhet från byggbranschen är en viktig faktor, vad ska man se som erfarenhet?

Jag har arbetat 1och ett halvt år inom gruvindustrin i malmfälten, där jag utfört en rad olika arbeten, mycket konstuktioner och svetsarbeten, jag har även utfört väldigt mycket byggnadsarbeten, tex renovering av stegvägar i schakt osv, jag har dock inte gått byggprogrammet under gymnasieåren.

Kan den erfarenhet jag fått via arbete duga för att ha någon chans på anställning efter färdig utbildning eller måste jag ha haft anställning hos ett renodlat byggföretag eller gått byggprogrammet?

Svar: Jag tror inte gruvindustrin och byggindustrin skiljer sig så mycket. Jag tror att din erfarenhet mycket väl lämpar sig för denna utbildning.

Inom bygg och anläggningsindustrin finns många grenar: hus, bro, väg, tunnel mm mm. Utbildningen ger generella verktyg för att fungera som arbetsledare: kalkylering, organisation, juridik, psykologi mm, vilket funkar inom alla grenar och troligen även i gruvan.

Vi har idag ett antal entreprenadföretag som arbetar i gruvan och utanför gruvan vilket bör peka på att din erfarenhet är helt OK, men jag kan såklart inte lova något utan det handlar ju om dej som person och din kommande arbetsgivare

Matte

Sitter och läser om utbildningen bygg/anläggning.. Tänkte höra vad ni ställer för krav på Matematiken.? Har läst Ma A på bygglinjen och håller på att läsa Ma B nu på komvux räcker dom kursena.? 

Har även yrkesbevis som snickare och har jobbat 4 år efter skolan, det borde väl räknas som någon sorts merit?

Svar: Det är OK med MaB men ju mer matte du har desto bättre är det.

Erfarenhet

Jag undrar om ni anser att man ska ha erfarenhet av byggnadsbranchen för att söka och kunna genomföra utbildningen på ett bra sätt? Som du säkert förstår så har jag ingen erfarenhet av denna branch men tycker att utbildningen verkar vara superb!

Svar: Erfarenhet från byggbranschen är självklart en mycket viktig faktor för att vara anställningsbar efter studierna. Utbildningen ger i huvudsak kunskaper för arbetsledning medan det är betydligt mindre utbildning i själva byggandet.

Den kommande bristen på personal inom branschen medför dock att det finns möjligheter om du får kontakt med en seriös firma som under "praktiken" och efter utbildningen är villig att slussa in dej på ett förståndigt sätt till dina slutliga arbetsuppgifter. Denna kontakt måste du dock ordna själv innan eller under utbildningen.

Vid vår nya mätavslutning är dock erfarenheten mindre tungt vägande.

Utbildningens upplägg

Jag är intresserad att läsa programet Bygg och anläggning men jag bor i Kiruna. Hur ser utbildningen ut? Är det skola måndag - fredag? Eller är det bara enstaka föreläsningar? Vad jag försöker få fram är att, kan man ha familjen i Kiruna och ändå läsa Bygg och anläggning i Luleå?

Svar: Normalt är undervisningen 6-12 pass per vecka. Varje pass är 1,5 tim. Dessa pass är "slumpmässigt" spridda över dagarna vilket gör att arbetsbelastningen är olika under olika veckor.

Det blir problem att bo så pass långt bort som Kiruna. Med ett tillfälligt boende här kan du åka hem ofta men det blir mycket resa.

Andra årets VFU April-Oktober kan du fullgöra helt och hållet på hemmaplan, vilket minskar din bortavarotid.

Konstruktion

Jag har en fråga om Bygg och anläggning programmet, och den är då att om man vill jobba med att räkna på hus och byggnader, alltså dimensionera balk och takstolar, räkna på snöfickor och liknade är bygg och anläggning rätt programm för mig då? Eller är det byggingenjör man måste bli då?

Svar: Detta program koncentrerar sig på arbetsledning dvs entreprenadjuridik, byggprocessen, kalkylering, arbetsrätt och arbetspsykologi. Dimensionering av balkar mm finns med i vår betongkurs. Om du önskar bli konstruktör är nog en ingenjörsutbildning det rätta för dej även om det inte är helt omöjligt att hamna i konstruktion efter denna utbildning. Risken finns att arbetsgivaren tycker du läst för lite konstruktion

Bygg och anläggning vs Samhällsbyggnad

Jag funderar på att läsa samhällsbyggnad till hösten. men jag är inte helt säker för jag funderar också på att läsa till bygg och anläggning på LTU. Så jag tvekar mellan dom 2 utbildningarna. Jag har då vissa frågor: kan man bli CAD-ritare på utbildningen samhällsbyggnad eller vad  kan man få jobba efter utbildningen?  vad är det för skillnad mellan samhällsbyggnadsutbildningen och bygg och anläggnings utbildningen? jag är ganska insatt i vad en arbetsledare gör, men jag vet inte så mycket om HEX-utbildningen på samhällsbyggnad. och hur är det med lönen på respektive utbildningar?

Svar: Bygg och anläggning (arbetsledare) är en utbildning, som är klockrent inriktad mot ett jobb som arbetsledare inom bygg/anläggningsbranschen. Utbildningen innehåller byggstyrning, kalkylering, juridik, psykologi mm. Vi rekommenderar att du har jobbat i branschen eller kommer från en bygg/aläggningsutbildning på gymnasiet. De vanligaste arbetsgivarna är Skanska, NCC, PEAB, VV produktion m fl entreprenadföretag

Bygg och anläggning (mätning) är en ny profil som helt riktar sig mot ett jobb som byggmätare. Utbildningen innehåller mätkurser, CAD, maskinstyrning, juridik mm. Här tror vi inte att byggerfarenhet är lika nödvändig.   Samhällsbyggnad är en ny utbildning som är inriktad mot arbete som konsult, utredare eller tekniker inom:

  • Infrastruktur

  • Miljö

  • Samhällsplanering

Utbildningen är mer öppen så att du kan ganska fritt välja ämnen som passar den inriktning du önskar arbeta inom. Vi tror att de vanligaste arbetsgivarna kommer att vara konsultföretag som Sweco, Ramböll, VV konsult, BV projektering m fl samt kommuner och myndigheter som vägverket, banverket.   Skillnaden är framförallt att Bygg och anläggnings två profiler är mycket låsta till de tänkta yrkesvalen arbetsledare eller byggmätare medan samhällsbyggnad rymmer en stor grad av frihet i vilka ämnen du vill läsa. Du kan till exempel läsa några CAD-kurser och dessutom specialisera dej mot vissa speciella områden tex vägbyggnad.   Lönebilden kan jag inte uttala mej om - där får du fråga de som jobbar i branschen.  

Söktryck, erfarenhet

Hejsan,

Jag har lite frågor om er utbildning, Bygg och Anläggning, med antagning VT09. Hur brukar det se ut med ansökningar och antagningar? Är det svårt att komma in för att det är för många sökande? Det är inriktningen mätteknik som jag funderar mest på. Läser just nu på Högskoleingenjörsprogrammet i Byggteknik i Umeå, har läst 1år, men vill byta utbildning och fastnade för denna. Har läst handelsprogram på gymnasiet och har därmed ingen erfarenhet kring bygg och anläggning sen tidigare.

Svar: Det brukar starta ca 25 studenter per år. Vi har kapacitet för 20-30 så du är välkommen. Jag tror att din brist på byggerfarenhet inte är så stort problem i mätinriktningen.

Läsa innan

Jag är 26 år och har arbetat ett flertal år som snickare i Norge/Tornedalen. Har nu flyttat till Luleå och bosatt mig här med flickvän. Håller på och söker jobb inom byggbranchen men känner att jag skulle vilja vidareutbilda mig bort från "golvet" då jag har ett genuint intresse för konstruktion, planering etc på byggen. Har läst Psykologi tidigare och har ganska god hand med folk. Så utblidningen verkar mycket intressant. Det jag undrar är då att när utbildningen börjar 2009, om det finns rekomendation till andra kurser inom liknande område att läsa tills Jan 09

Svar: Utbildningen börjar i januari - ansökan senast 15 oktober  www.antagning.se  öppnar först på höstkanten

Jag skulle försöka läsa Arbetsrätt och Arbetspsykologi förväg så kan du sluta tidigare. Båda ges i slutet av hösten och bygger inte på de kurser som ligger tidigare i utbildningsplanen. Fram till dess är det bra om du kan repetera gymnasiematten så kommer det att gå lättare.

Titulatur

Två frågor. Får man ingenjörexamen på kursen. för att bli ingenjör behöver man väl 180 poäng? Vilka perioder behöver man vara i Luleå? Går det att läsa på distans?

Svar: Examen heter högskoleexamen - lämplig titulatur är högskoletekniker/byggtekniker/mättekniker. Under april - oktober andra året jobbar du ute på ett företag. Övrig tid är i Luleå.

Vi har fn inga planer på distansundervisning för hela programmet. Två år är en överkomlig tid och fördelarna med campusundervisning är stora.

Kombinera bygg och väg?

Har sökt till bygg och anläggning och funderar nu om att läsa både väg och bygg profilen. Är det något som du kan rekomendera?? och om det finns någon nackdel med att göra så??

Svar: Det är precis vad jag och branschföreträdarna rekommenderar. Inga nackdelar bara fördelar.

Konkurrerande utbildningar

God dag !
Jag ska söka till en akademisk utbildning nu till hösten, inriktning bygg. Det finns två inriktningar som tilltalar mig.

Byggteknik. (KTH/UU)
Byggproduktion (KTH) / Bygg & anläggning (LTU).

 
I den förstnämnda får man titeln högskoleingenjör, utbildningen är ett år längre än de två andra och kräver högre behörighetsnivå/kompetens. I de två sistnämnda har man likartade, om inte samma arbetsuppgifter ifall jag har förstått det rätt, trots kortare utbildning och lägre antagningskrav?

Jag har svårt att urskilja de två programmen rent praktiskt!
Arbetsuppgifterna ser likadana ut. Vilka gör vad och hur skiljs dem åt? För en ingenjörsexamen krävs ju så mycket mer arbete i studier, så vad är den huvudsakliga skillnaden, väl i arbetslivet och framtida förutsättningar?

Jag vill vara ute i fält mycket, organisera och kanske vara lite "spindeln i nätet" på ett bygge och fortfarande bära byggarbetsbyxor och hjälm på mig i jobbet.

Vilken av de två utbildningarna tror ni passar mest in på den profilen. Upplys mig gärna så utförligt ni kan!

Svar: Definitionen på en ingenjör/civilingenjör beror på hur mycket matematik och naturvetenskap som ingår. Vår utbildning är en teknikerutbildning som siktar mot ett jobb som arbetsledare.  

Som du ser är utbildningen framförallt riktad mot studenter med erfarenhet från branschen men det är möjligt att fixa det även utan erfarenhet. Vi har även en mätprofikl om man önskar det.  

Vad jag kan förstå av ditt sista stycke har du erfarenhet och då tror jag att vår utbildning passar dej som hand i handske. Vi har hållit på länge med i princip samma utbildning och är välkända i branschen (fd YTH) och som du ser på hemsidan så får många av våra studenter fina jobb beroende på att företagen uppskattar vår utbildning.  

De andra utbildningarna är betydligt färskare än vår och ditt val är inte lätt men jag tror att du gör rätt i att utbilda dej nu så att du är redo då lågkonjunkturen övergör till hög-dito.