Pär Hyllienmark, VD för HR Resurs Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bergsskolan har ett starkt varumärke, det märks ju inte minst vid de årliga Arbetsmarknadsdagarna

Publicerad: 21 mars 2016

HR Resurs är ett konsultföretag som medverkar till anställningar i stora och små industriföretag, med Värmland som stark hemmamarknad, men med uppdragsgivare över hela landet.

Hur ser rekryteringsbehoven i industrin ut på några års sikt?

Basindustrin men även all annan verksamhet inom näringslivet effektiviserar, förbättrar och förstärker med allt fler medarbetare med kvalificerad utbildning.

… allt fler tjänsteföretag, med industrin som kunder, söker också kvalificerade medarbetare …

… med en gedigen teknisk utbildning finns det goda möjligheter att komma in även på säljsidan och i inköpsfunktioner…

Vilka råd vill du ge till den som ska välja inriktning på sin kommande utbildning?

Börja med något.  Det är det viktigaste. Var nyfiken även på områden som verkar torra och främmande. Jag har träffat så många unga och gamla genom åren som har jobbat på med studierna och helt plötsligt kommer något extra, extra kul.  När du väl har börjat så kommer de två-3-4 åren med studierna gå mycket fort och vara det bästa du gjort. Jag lovar. Alla som gjort den ”resan” ångrar inte sitt val.

Som gammal arbetsförmedlare vill jag ändå ge rådet att även se på framtidsutsikterna/framtida karriärmöjligheter inom den eller de branscher som erbjuder jobb som ser intressanta ut. Om du kan och orkar så krydda en god grundutbildning med ekonomi och ledarskap. Personal teknik och ekonomi hör alltid ihop. Oavsett om du är tekniker eller chef. Utbildning lönar sig även i lönekuvertet.  

Vilket rykte har Bergsskolan ute i industrin?

Jag har medverkat vid anställningar av ett mycket stort antal Bergsskoleingenjörer. För vår del har det i första hand handlat om stål- och verkstadsindustrin i Värmland och Bergslagen. Med en utbildning från Bergsskolan är arbetsgivarna säkra på att de anställer en välutbildad och kunnig person.

Bergsskolan har ett starkt varumärke. Det märks ju inte minst vid de årliga Arbetsmarknadsdagarna då skolan fylls med representanter från snart sagt alla de stora stål-, gruv- och anläggningsföretagen.

Vilka är dina råd till våra studenter som redan läser på Bergsskolan?

Se till att ta din examen.  Allt fler företag, särskilt de som har utländska ägare, kräver att du har ett examensbevis.

Ta kontakt med företagen, visa intresse och var beredd att ta lite enklare arbetsuppgifter för att få in en fot och kunna visa upp sig på allvar … det är ju inte så lätt för yngre studenter att kunna visa upp en färdig examen och samtidigt har 5 - 10 års erfarenhet …

Välj examensarbetet smart! Det kan bli din första arbetsgivare när du är klar med studierna.