Hoppa till innehållet
Ludvig Eliasson, Luleå tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jobbar med effekter och animationer

Publicerad: 5 mars 2021

Ludvig Eliasson tog examen 2017 och jobbar idag på Goodbye Kansas Studios och har bland annat simulerat Keanus Reeves frisyr i Cyberpunk 2077:s e3 trailer.

Vad gör du på jobbet?

– Jag jobbar som Lead CFX TD (character effects technical director). Det innebär att jag ansvarar för att skapa effekter och animationer som inte täcks av traditionell animation, främst till karaktärer. Det inkluderar oftast allt från att sätta upp muskler och vävnader till att simulera kläder och hår.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Trots att rollen är ganska specialiserad så skulle jag säga att variationen i problemlösningen är det som är roligast. Man kan oftast välja hur teknisk eller konstnärlig man vill vara. Eftersom vi är det sista steget mellan animation och ljussättning så kan vår problemlösning inkludera både artistiska utmaningar, till exempel om en mantel skall fladdra på ett visst sätt i vinden, och väldigt tekniska utmaningar, till exempel hur vi skall skicka information om muskelspänningar hela vägen från animation till ljussättning.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Jag är definitivt mest stolt över att få ha varit med från början och sätta upp Goodbye Kansas Studios CFX pipeline. Det är ett ganska nytt område, i alla fall som specialisering på den svenska marknaden, och att få ha varit med “from scratch” och utveckla ett helt nytt sätt att jobba tillsammans med både pipeline och artister har varit fantastiskt givande. Lite mer konkret var det definitivt en milstolpe att få simulera Keanu Reeves frisyr till Cyberpunk 2077’s e3 trailer!

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– En stor del av det jag tagit med mig från Luleå tekniska universitet har självklart varit baskunskaper, både konstnärliga och tekniska. De första tre halvåren var intensiva, men gav en väldigt bra bas för hur en pipeline kan se ut, vilket hjälpt mig massivt när det kommer till att kommunicera med andra avdelningar, samt för att passa in min roll i ett sammanhang. Det allra viktigaste jag tog med mig var nog arbetsmetod och team spirit. Jag hade en fantastisk klass med kamrater som satte ribban högt, inspirerade och var öppna för samarbete. Att få lära sig samarbeta i kreativa projekt med folk som var inne på samma spår, det var ovärderligt. Och precis som i industrin är det superviktigt att vara en team player!

När Ludvig Eliasson tog examen 2017 hette programmet datorgrafik.