Hoppa till innehållet

Datornätverk

120 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Samhället behöver i allt större grad experter som installerar och övervakar komplexa datornätverk och servrar. Yrkesområdet är på uppgång och nätverkstekniker arbetar ofta internationellt. Vi erbjuder en tvåårig specialistutbildning med fokus på praktiskt lärande.

Stora delar av studierna utförs i det avancerade nätverkslaboratoriet och i samarbete med lokala IT-företag. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som ger dig möjligheter att etablera goda kontakter inför arbetslivet. Luleå tekniska universitet har utformat utbildningen till att efterlikna arbetslivets förhållanden. Studieort är Skellefteå.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kommer du lära dig att projektera, driftsätta, underhålla datornätverk och komplexa IT-miljöer samt hantera nya nätverkstjänster för fasta och mobila datornätverk. Molntjänster och hantering av stora datamängder i datacenter är ytterligare områden som utbildningen tar upp. Utbildningen samarbetar med Cisco Networking Academy. Studenter har möjlighet att genomgå Ciscos internationella certifiering efter utbildningen. En certifiering gör att examinerade studenter blir extra eftertraktade och aktuella på den internationella marknaden. Vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå finns även utbildningar i datorspelsprogrammering och datorgrafik för spel- och film samt masterutbildningar inom datateknik som öppnar möjligheter för spännande samarbeten.

Var kan jag jobba?

De flesta arbetsplatser har behov av nätverkstekniker och det finns möjlighet att få kvalificerade arbeten både i Sverige och internationellt. Etableringen av serverhallar som hanterar stora mängder data, kan komma att behöva den kompetens som nätverkstekniker besitter.

Anmälan
Datornätverk
Skellefteå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Skellefteå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87017
2023-04-17
25
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Matematik 2a eller 2b eller 2c.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2023-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Karan Mitra

Karan Mitra, Biträdande professor

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0910-585386