Hoppa till innehållet
Martin Sundvall, geotekniker och uppdragsledare
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Martin Sundvall, geotekniker och uppdragsledare

Namn: Martin Sundvall
Ålder: 34
Bor: Luleå
Yrke: Geotekniker/uppdragsledare
Utbildning: Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad

Hur ser arbetsmarknaden ut just nu?

Arbetsmarknaden inom väg och vattenbyggnadstekniken är strålande. Det bedrivs många och stora satsningar inom infrastruktur över hela landet. Även om storstäderna är de mest expansiva områdena där de största (?) satsningarna görs så finns även en god marknad lokalt. Kanske allra bäst av dessa ”lokala marknader” är Norrbotten där det händer otroligt mycket just nu! Gruvindustrin expanderar och ger svallvågor i form av ny infrastruktur som måste till. Nya transportvägar, nya järnvägar och givetvis byggnader inom själva industrin. Men även anpassningar mot befintlig gruva (flytt av Kiruna exempelvis) och anläggningar (upprustningar av gamlajärnvägar och vägar, utbyggnader av bangårdar, prat om dubbelspår mellan kiruna och narvik etc). Luleå expanderar och ökar i folkmängd, nya bostadshus byggs, VA-ledningsnätet byggs ut. Men det får även företag att se åt vårt håll. Nya satsningar och verksamheter som vill komma till Luleå innebär ännu mer byggnationer och planläggning av områden. Det går helt enkelt på högvarv just nu och det finns jobb för de flesta aktörer. Många nya aktörer exempelvis bland konsulterna ploppar upp i stan och försöker etablera sig. Alla vill vara här nu, det är verkligen hett!

Vad tror ni om framtiden, 5-10 år framåt?

Sundvall Martin Geotekniker.jpg
Martin Sundvall, geotekniker och uppdragsledare

Vad som händer om 10 år är svårt att sia om men om industrin trycker på ännu mer i frågan kring norrbottniabanan kanske den tar några kliv framåt. Sker detta kommer alla som vill ha jobb i vår region för en lång tid framöver. Den normala omsättningen via pensionsavgångar kräver givetvis även ett visst mått av nyrekryteringar. Just nu upplever jag att det kommer ut många nya och att företagen anställer. Det är klart att detta behov kan mättas på sikt (?) men fortsätter malmfälten att utvecklas och Luleå att växa behövs många duktiga ingenjörer.

Har ni några tips till LTUs nya studenter?

Läs de kurser ni intresserar er för och tycker är kul, det brukar oftast bli bäst resultat då! Man behöver inte slaviskt följa ett förbestämt program även om det också kan vara bra.

Men framförallt: ha skoj, njut av studietiden och engagera er i aktiviteter utanför klassrummet! Bygg nätverk! Det kommer ni har nytta och glädje av resten av ert liv, både i form av vänner att besöka på olika platser i världen och inte minst i ert yrkesliv.

Fredrik_Kristiansson-LTU.jpg
Fredrik Kristiansson, Chef Sveriges Byggindustrier, Luleå

Namn: Fredrik Kristiansson Ålder: 39 Bor: Luleå Utbildning: Civilingenjör Väg och Vatten

Jan_Jonsson_07.jpg
Jan Jonsson, VD och koncernchef

Namn: Jan Jonsson Ålder: 58 år Bor: Piteå Yrke: VD och koncernchef Utbildning: Civilingenjör och Tekn Dr vid LTU

bild.JPG
Håkan Rosén, Reinertsen i Luleå

Namn: Håkan Rosén Ålder: 52 år ung Bor: Luleå Yrke: Specialist geoteknik/grundläggning samt affärsutvecklare Utbildning: Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnadsteknik Luleå Teknisk Universitet, ex -86