Hoppa till innehållet
Maja_Lantz

”Jag lär mig nya saker varje dag”

Publicerad: 21 augusti 2015

Maja Lantz läste högskoleingenjör bilsystemteknik mellan 2008 och 2011. Nu jobbar hon som kalibreringsingenjör på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna.

Vad jobbar du med?

– Jag arbetar med transmissionsutveckling på Volvo CE i Eskilstuna, där jag också bor. Min titel är Calibration Engineer på avdelningen Controls Transmission & Axle. Min primära uppgift är transmissionkalibrering i hjullastare.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det kan vara en del möten som handlar om planering, avstämning, teknik med mera. Jag läser en del mail och analyserar mätningar. Sedan går jag ut till hjullastaren som jag jobbar med för tillfället och kopplar upp mig mot transmissionen via en laptop och åker sedan ut på provbanan där jag spenderar större delen av dagen.

Vad är roligast med ditt arbete?

– Att det är varierande med både teoretiskt arbete vid skrivbordet och praktiskt arbete ute på testbanan. Det händer även ibland att jag arbetar ute i fält hos kunder. Det är roligt att vara ute och köra våra maskiner, kalibrera växlingar och testa olika funktioner. Det är utvecklande och aldrig tråkigt, jag lär mig nya saker saker varje dag.

Vilken nytta har du haft av utbildningen i arbetslivet?

– Mekanik- och dynamikkurserna går att tillämpa på många fordon, exempelvis hjullastare som jag jobbar med nu. Likaså bilsystem. Reglertekniken har jag nytta av även om jag skulle behöva färska upp mina reglerkunskaper. Matten och fysiken har jag också med mig, det är säkert fler saker än jag tror och kan komma på.

Har nu något råd att ge den som funderar på att söka högskoleingenjör bilsystemteknik vid Luleå tekniska universitet?

– Det är en bred utbildning som motsvarar de tre första åren i maskinteknik med några kurser inriktade på bil. Klivet till att sedan plugga vidare och även ta en civilingenjörsexamen i maskinteknik är därför inte jättestort, om man nu skulle vilja göra det. Likaså om man vill fördjupa sig i något ämne så kan man välja till kurser på egen hand. Bilsystemteknik är trots allt en grundläggande utbildning precis som andra högskoleingenjörsutbildningar.

– Om du som jag kommer från södra delen av landet och tvekar på att söka på grund av att Luleå ligger så långt upp så ska man veta att det är underbart i Norrland med den fina naturen, fantastiska vintrar, trevliga människor och ett underbart lugn. Har man inga vinterintressen så kommer man att skaffa sig. Skoter är exempelvis fantastiskt roligt. Sedan finns det gott om tåg-, buss- och flygförbindelser från Luleå.