Hoppa till innehållet
Kim_Berglund
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt en lärare – Kim Berglund

Hej där, vem är du?

– Jag heter Kim Berglund och arbetar både med undervisning och forskning vid Luleå tekniska universitet. Dessutom har jag ett övergripande ansvar för högskoleingenjör Bilsystemteknik som utbildningsledare.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Framför allt i kurserna Bilens system 1 samt Projektkurs B.

Hur är du som lärare?             

– Jag försöker skapa en engagerande och kreativ miljö där studenterna själva tar initiativ till sitt eget lärande.

Vad är roligast med att vara lärare?

– Att se studenterna utvecklas.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Självklart vill jag att de ska få en djupare förståelse av hur bilen och dess mekaniska system fungerar. Sedan vill jag också att de får med sig ett lärande för livet. Det vill säga att man självständigt kan ta till sig ny kunskap genom hela livet. Samhället och tekniken omkring oss utvecklas hela tiden och jag har själv mycket kvar att lära.

Varför tycker du man ska läsa högskoleingenjör bilsystemteknik?

– Det är en rolig och lärorik studietid kombinerat med att det bäddar för ett roligt och engagerande arbetsliv senare i livet.

Är bilsystemteknik en krävande utbildning?

– Vi gillar att ge våra studenter rejäla utmaningar under utbildningen, det är min erfarenhet att det stimulerar till utveckling och det är en väldigt skön känsla när man klarar av uppgiften.  

Är företag involverade i programmet?

– Ja, vi har en hel del projektkurser i utbildningen där företag deltar. För att bli en duktig ingenjör krävs det att man övar och lär sig att använda de kunskaper som man fått i andra kurser. Resultaten är i många fall dessutom möjliga att använda direkt för de involverade företagen.

Hur skulle du beskriva studiemiljön för bilsystemteknik?

– Universitetet strävar efter att uppnå bästa tänkbara studiemiljö för alla program. För bilsystemteknik innebär detta traditionella klassrum, datorsalar, projektrum, laborationslokaler och verkstadslokaler. Koppling mellan teori och praktik är en mycket viktig del i programmet och allting som studenterna utvecklar och tillverkar ska först modelleras och analyseras i datorer. För att understödja denna process är dels kurserna väl integrerade med varandra, dels är datorsalar, projektrum, monteringslokal och verkstadslokal förlagda i direkt anslutning till varandra.

Något tips till den som funderar på att läsa högskoleingenjör bilsystemteknik?

– Som ingenjör i Bilsystemteknik får man en bred kompetens inom en rad olika områden såsom avancerad testning av mekaniska samt mekatroniska system, fordonsdynamik och reglerteknik. Sverige har en stark fordonsindustri med både fordonstillverkare, underleverantörer och komponenttillverkare som efterfrågar denna typ av kompetens. Utbildningens bredd innebär att ingenjörer i Bilsystemteknik är kompetenta för uppgifter utanför fordonsindustrin, då exempelvis färdigheter och kunskaper inom avancerad testning är mycket eftertraktat.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jag tillbringar gärna tid på ett motorfordon av något slag som skoter, motorcykel eller traktor. Sport är ett annat intresse och jag är även aktiv som fotbollstränare för min dotter. Annars spenderar jag helst min tid med familjen.