Hoppa till innehållet
TRW_Price_Ceremony.jpg
Från höger: Josef Pickenhahn, Olof Borgman, Jan van Deventer och Bodo Barth.

Bilföretag instiftar pris till ingenjörsstudenter

Publicerad: 20 maj 2015

TRW Automotive, världsledande inom aktiva säkerhetssystem för bilar, instiftar ett nytt pris – the Josef Pickenhahn Prize för mest lovande ingenjör. Två duktiga ingenjörsstudenter ges varje år möjlighet att under en vecka delta i vintertestverksamheten för bilar i Arvidsjaur.

Med start från 2016 kommer priset att årligen delas ut till en förstastudent på högskoleingenjörsprogrammet bilsystemteknik samt en fjärdeårsstudent på något av universitetets civilingenjörsprogram. Under en vecka i mars månad får vinnarna delta i utveckling och testning vid TRW:s vintertestbanor i Arvidsjaur. Det handlar om två dagars utveckling av testbanor, två dagar med fordonstester samt två dagar med teknisk utveckling.

– Det här är en fantastisk möjlighet för lovande studenter att få vara med och utveckla framtidens bilar tillsammans med TRW:s ingenjörer, en verksamhet som annars är hemlig för utomstående. Priset gynnar alla parter, inte minst studenterna som kan skapa relationer som kan leda till såväl exjobb som jobb, säger Jan van Deventer, lektor och forskare vid CASTT, Centrum för bilsystemteknik och testning samt EISLAB vid Luleå tekniska universitet.

Förutom att belöna lovande studenter är syftet med priset att främja regional tillväxt inom biltestutveckling samt stärka relationen till Luleå tekniska universitet. Priset är instiftat av TRW och deras vintertestpartner CTT. Det är också en hyllning till Josef Pickenhahn, vice president för braking engineering inom TRW sedan 2001, som med sina drygt 25 år i företaget varit en nyckelperson när det gäller utveckling av bromsteknik och aktiv säkerhet.

Ansökningsprocessen för priset går till så att studenten lämnar in ett personligt brev tillsammans med sina akademiska meriter, samt en referens från en lärare, senast den första februari 2016. Den beslutande juryn består av Josef Pickenhahn, Olof Borgman (VD för Cold Climate Technology AB), Bodo Barth (VD, TRW Automotive Sweden AB) och Jan van Deventer (universitetslektor, LTU).

Kontakt

Jan van Deventer

van Deventer, Jan - Biträdande professor

Organisation: Cyberfysiska system, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-493316