Hoppa till innehållet

På isen för att testa bilsäkerhet

Publicerad: 22 februari 2018

Det är februari och en strålande vinterdag i natursköna Ebbenjarka, en konferensanläggning vid sjön Stor-Antnästräsket, någon mil utanför Luleå. En grupp studenter som läser högskoleingenjör bilsystemteknik är här för att genomföra körövningar, i syfte att testa och förstå bilens säkerhetssystem.

På sjön har isvägar plogats fram, i likhet med de testmiljöer som bilindustrin använder. Studenterna kör bland annat på en cirkelbana samt genomför undanmanöverprov (älgtest).

Drömmer om Jaguar

En av de studenter som deltar i övningarna är David Sandlund från Piteå.

– Jag har ett stort intresse för bilar så valet av utbildning kändes naturligt. Jag siktar på att arbeta inom bilindustrin och drömmen vore att arbeta för Jaguar med att testa och utveckla deras bilar. För testerna idag analyserar vi körningarna med en VBOX som kan mäta all typ av körning som acceleration, inbromsning och kurvtagning med hjälp av GPS och accelerometer.

Bättre med små rattrörelser

Med på övningarna finns även Pär Marklund, professor i maskinelement, som också han har ett stort intresse för bilar. Under körningarna ger han en del tips till studenterna.

– Du behöver inte använda ratten speciellt mycket för att häva en mindre sladd i en modern bil. Använd istället gasen för att få rätt vinkel mot vägen. Om du tvekar och släpper gasen tolkar antisladdsystemet det som att föraren inte vill vara med längre och börjar bromsa och häva sladden istället. Rattar du för mycket fram och tillbaka skickar du också inkonsekventa signaler till bilen och antisladdsystemet får ”svårt att förstå” vad du är ute efter att göra.

Lär sig biltestning i praktiken

Kim Berglund, ansvarig för utbildningen i bilsystemteknik vid Luleå tekniska universitet, berättar vad han hoppas att studenterna tar med sig från dagen.

– Jag vill att våra bilsystemingenjörer lär sig vad biltestning innebär i praktiken, vilka utmaningar som finns, och att de får en bättre förståelse för bilens elektroniska säkerhetssystem. Den senaste tiden har det skett en stor utveckling inom aktiv säkerhet, och det är något studenterna ska lära sig att testa.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Foto: Ted Karlsson

Kontakt

Kim Berglund

Berglund, Kim - Universitetslektor

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-493051

Taggar