Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson

"Jag tycker att utbildningen är komplett"

Publicerad: 3 oktober 2021

Johan Wikell från Växjö läser andra året på högskoleingenjör bilsystemteknik vid Luleå tekniska universitet. Han tycker programmet har en tydlig koppling till bilindustrin, en spännande bransch som ständigt utvecklas.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör bilsystemteknik?

– Under hela mitt liv har jag haft ett stort intresse för motorer av alla slag men främst bilar. När jag hade tagit studenten från teknikprogrammet i Växjö så ville jag läsa något som jag verkligen var intresserad av. Jag hörde talas om bilsystemteknik via utbildningskatalogen från Luleå Tekniska Universitet. Jag tyckte det lät spännande och utmanade att få lära sig mer om bilar och den ständiga utveckling som bilindustrin befinner sig i.

Vad tycker du om utbildningen?

– När jag började läsa utbildningen tyckte jag att det var mycket matte och fysik men nu har jag fått mer perspektiv på kurserna och kan se att de behövs eftersom det är en högskoleingenjörsutbildning. Eftersom dagens bilar innehåller mer mjukvara får vi också lära oss en del programmering i utbildningen. Jag tycker att utbildningen är komplett och har en tydlig riktning mot bilindustrin.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser jag andra året och för tillfället läser jag kurserna teknikprojekt 2 och grundkurs i projekt- och industriell ekonomi. I teknikprojektet undersöker vi bland annat däckets friktion på olika vägunderlag.

Vad var det som lockade med Luleå tekniska universitet?

– Det som lockade med Luleå var både snön och möjligheten till ett miljöombyte. Eftersom Luleå tekniska universitet var det enda universitetet i Sverige som kunde erbjuda utbildningen så var valet av universitet självklart.

Vad är det bästa med att vara student i Luleå?

– Det bästa med att läsa på Luleå tekniska universitet är mångfalden av studenter samt den gemenskap som finns mellan studenterna både under skoltid men också på fritiden. Det finns också stora möjligheter att vara aktiv i olika föreningar samt delta i evenemang av olika slag. Vad jag vet är LTU det enda universitet som gett studenterna tillgång till en bilverkstad. Det uppskattas mycket då vi slipper stå utomhus och meka på bilarna.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Jag tycker att det är en fin stad eftersom den ligger precis vid kusten. Det är nära både till den fina naturen, skidbackarna och möjligheten att få se ett norrsken.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden brukar jag och några kompisar ses i verkstaden och arbeta på våra bilar eller så åker vi och utforskar Luleå med omnejd. Eftersom jag är jaktintresserad finns också möjligheten att åka och träna på en skjutbana i närheten.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– När jag har läst klart utbildningen kan jag tänka mig att jobba som testförare, konstruktör, utveckla bilkomponenter eller analysera och förbättra olika system som finns i dagens bilar.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Att börja läsa på universitetet och allt vad det innebär är utan tvekan en av de roligaste sakerna jag gjort. Ett tips jag kan ge dig som funderar på att söka bilsystemteknik är att fokusera extra mycket på studierna under första året. Då du läser tre mattekurser första året så underlättar det mycket de följande åren om du ligger i fas.