Hoppa till innehållet
Jonas Roininen
Jonas Roininen pluggar datateknik och ägnar fritiden åt att skapa och programmera spel. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Allergispel tar student till stor spelmässa

Publicerad: 24 maj 2018

Datateknikstudenten Jonas Roininens intresse för programmering och dataspel har tagit honom till världens största spelmässa, Gamescom. – Jag ser det som en otroligt bra möjlighet, säger Jonas Roininen.

Jonas Roininen pluggar till högskoleingenjör i datateknik och startade nyligen ett spelföretag tillsammans med sin kompis Conny Nordlund. Genom en pitchtävling arrangerad av Arctic Game Lab vann de en plats och möjlighet att i augusti visa upp sig på en av världens största datorspelsmässor, Gamescom i tyska Köln. I fjol hade mässan 350 000 besökare. 

– För oss innebär det en möjlighet till global marknadsföring som vi aldrig hade kunnat få annars, säger Jonas Roininen.

– Förhoppningen är förstås att vi hittar ett företag som vill publicera vårt spel. Och så klart att vi lyckas bygga en ordentlig fan base.

Spel om allergier

Spelet som de skapat, Hayfever, är fortfarande bara en prototyp men ska förhoppningsvis släppas i fullversion 2019. Spelet handlar om något så i spelvärlden okonventionellt som allergier.

– Vi försöker fokusera på ovanliga idéer, säger Jonas Roininen och förklarar vad spelet går ut på:

– Du är en brevbärare som ska hämta upp brev. I spelet har du olika allergier, till exempel pollenallergi, då du utmed banan plockar upp pollen på olika sätt. Med hjälp av ditt upplockade pollen framkallar du nysningar som kan ta dig över exempelvis hinder.

För Jonas Roininen är spelskapandet ett sätt att uttrycka sig.

– Jag tycker om musik, att rita, animera och skriva böcker. Spelutveckling är allt det där i ett.  Det fina med programmering är att det du skriver kommer till liv. Att andra sedan uppskattar det du skapat är oerhört tillfredsställande.

På vilket sätt har datateknikutbildningen bidragit till ditt spelskapande?

Jag har till exempel haft nytta av mina kunskaper i databasteknik. Och när vi lärde oss nätverksprogrammering var det just ett spel vi gjorde. Självklart har också alla kurser i programmering varit väldigt givande.

Universitetet stöttade utvecklingen

Innovationssystemet vid Luleå tekniska universitet har också stöttat Jonas i planeringen och genomförandet av resan för att maximera affärsnyttan.  LTU Business har agerat bollplank i själva upplägget, gett juridisk rådgivning avseende företagsformer, delfinansierat prototypen som visades  och tagit kostnanderna för resa och logi .  

Jonas är en driven entreprenör med tydliga mål.  Vi såg mässan som ett utmärkt tillfälle att verifiera marknaden både avseende slutanvändare och vägar till marknaden genom publicister, säger Emil Svanberg, innovationschef vid LTU Business.

 

Taggar