Hoppa till innehållet

Högskoleingenjör Datateknik

180 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Utvecklingen av datasystem och teknik sker i det flesta företag och som dataingenjör får du kompetens som är efterfrågad. Utbildningen gör dig redo att arbeta som exempelvis utvecklare av intelligenta IT-produkter, systemadministration eller programvarudesigner.

I tid av snabb förändring spelar datateknik en avgörande roll i att forma hur vi arbetar, kommunicerar och lever. Du kommer inte bara lära dig olika kodspråk, utan också lära dig att arbeta kreativt och praktiskt inom kurser och projekt. Du lär dig att behärska datorsystemens olika funktionssätt- från enkel till avancerad mjukvarudesign. Du får kunskap i att utveckla effektiva datorbaserade system, tillverka applikationer för olika användningsområden eller integrera små och stora system med varandra. Du kommer vara väl förberedd för ditt framtida arbete inom datateknik.

Utbildningens innehåll

Under dina två första år får du en god grund inom ingenjörsvetenskap, programmering och flera datateknik-områden. Du lär dig allt från att skapa smarta enheter och system som är del av vårt vardagsliv, till att arbeta med större system och framtidens digitala lösningar. Målet är att förbereda dig för att arbeta med alla delar av system som skapas för att lösa verkliga samhälls- och vardagsproblem.

Under ditt tredje år läser du också en större projektkurs där du i team med andra studenter genomför ett projekt. Du är med i alla faserna i systemutvecklingen, hela vägen från kundens önskemål till färdig prototyp. Tidigare studenter har skapat lösningar på verkliga problem till olika företag. Allt från att skapa spel som hjälper att motivera barn med intellektuell funktionsnedsättning att träna läsning till avancerade system som underlättat fjärrstyrning av stora maskiner som används i gruvdrift. Du avslutar din utbildning med ett examensarbete där du får chansen att använda all din kunskap, många väljer att göra sitt examensarbete på något företag eller organisation. 

Karriärmöjligheter

Du får en bred kunskap om datorer och kan exempelvis arbeta som programvarudesigner, ansvarig för datorsystem eller utvecklare av intelligenta IT-produkter. Om du vill starta eget företag så har du goda förutsättningar för det.

Anmälan
Högskoleingenjör Datateknik
Luleå, Normal, Hösten 2024

Startdatum 2024-09-02, v.36 2024
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87010
2024-04-15
25

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2024-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Jingsen Chen

Jingsen Chen, Biträdande professor

Organisation: Kommunikations- och beräkningssystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-492044
Josef Hallberg

Josef Hallberg, Biträdande professor, Excellent lärare

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-493177