Greta Blomstrand, hing energiteknik

"En trevlig stad med närhet till natur"

Publicerad: 2 april 2019

Greta Blomstrand från Vingåker läser tredje och sista året på högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Här berättar hon om utbildningen och studentlivet.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör energiteknik?

– Utbildningen är mer teknisk än många andra energiteknikutbildningar och du får också en bra ingenjörsutbildning som bas, fast med fokus på energi. Det passade in perfekt in på det jag sökte i en utbildning.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den är lagom utmanande, ligger rätt i tiden och öppnar upp för kontakt med företag och industri. Du får göra intressanta projekt i flera av kurserna.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Vi har just skrivit tentamen i drift- och underhållsteknik, samt värme- och ventilationsteknik. Idag påbörjade jag mitt examensarbete.

Vad var det som lockade med Skellefteå?

– Det är en trevlig kommun, lätt att hitta bostad, nära till flygplats, många jobbmöjligheter och nära till naturen.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Universitetet har bra utbildningar och eftersom campus Skellefteå inte är så stort känns det verkligen som att man blir sedd och lyssnad på. Du kan alltid få hjälp om du behöver det. Som student känner man sig väldigt välkommen både på campus och i kommunen som helhet.

Vad är det bästa med att bo i Skellefteå?

– Det är vackert, en välmående kommun som för mig är den perfekta blandningen mellan händelserik storstad och gemytlig småstad. Det är nära till natur, finns mycket att göra och sedan är det nära till flygplatsen.

Vad gör du på fritiden?

– Jag tränar och reser mycket, åker skidor och lagar mat. Jag gillar även musik.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Gärna projektledning i någon typ av konsultverksamhet inom energiteknik.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Kolla igenom studieplanen för programmet och se till att du faktiskt kommer vara intresserad av kurserna som programmet har. Var inte rädd att ställa ingående frågor om programmet.