Joel_Olsson_hing_maskinteknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Maskinteknik ger mig många valmöjligheter”

Publicerad: 19 januari 2016

Joel Olsson från Växjö läser första året på utbildningen högskoleingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Vad fick dig att välja högskoleingenjör maskinteknik?

– Tidigare var jag inte särskilt intresserad av vare sig matematik eller fysik, men efter ungefär tre år efter studenten så bestämde jag mig att ge dessa ämnen en andra chans. Efter att ha läst upp flera matematik- och fysikkurser så bestämde jag mig, det är ingenjör jag vill bli! Just valet av maskinteknik kom efter att ha jämfört de olika inriktningarna inom högskoleingenjör och jag tyckte att maskinteknik lät mest intressant.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag tycker att utbildningen har varit väldigt givande så här långt men också mycket tuffare än förväntat. Men ligger man i och ägnar mycket tid på studierna så går det!

Vad gör ni just nu på utbildningen?

– Just nu har vi påbörjat den tredje och sista kursen i matematik samt grundkurs i projekt– och industriell ekonomi.   

Vad var det som lockade med Skellefteå?

– Skellefteå var en vit fläck på kartan innan jag flyttade hit. Det enda jag tidigare hade hört talas om staden var väl hockeylaget. Däremot så gillar jag att träffa helt nya människor och få helt andra upplevelser än de som jag skulle ha haft hemma i Växjö, vilket var en av de största anledningarna till att jag ville flytta till Skellefteå.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Det väger mellan den nära kontakten med lärare och bostadsgarantin, men om jag måste välja så säger jag bostadsgarantin (som gäller Skellefteå, ej Luleå). Knappt en vecka efter antagning så hade jag en bostad!

Vad gör du på fritiden?

Utanför studierna tränar jag olika kampsporter och försöker hitta på aktiviteter som inte omfattar campus. Det kan vara skönt att komma från ”campusbubblan” ett tag! 

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag har alltid haft svårt att svara på den frågan, och ärligt talat kan jag inte svara på den nu heller. Däremot var det också en av anledningarna till varför jag valde jag att studera till maskinteknik just för att det är ett sådant brett ämne vilket kan leda till många olika valmöjligheter efter examen. 

Har du något råd till den som funderar på att söka?

– Först och främst måste man vara ärlig mot sig själv. Två bra frågor att ställa sig är:
1. Är jag intresserad av ämnet?
2. Varför vill jag studera? 
Och våga testa! Det kan ju inte bli mer än fel!