Hoppa till innehållet

Högskoleingenjör Maskinteknik

180 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Som maskiningenjör är du med och utvecklar framtidens produkter och tjänster. Högskoleingenjör maskinteknik är en treårig utbildning som ger dig breda kunskaper samt spetskompetens inom maskinteknik. Du kan exempelvis arbeta med produktutveckling, produktionsutveckling eller kvalitetsutveckling.

Du arbetar i team med produkt- och produktionsutveckling, ofta för att skapa mer hållbara, enklare eller snabbare lösningar. Utbildningen har nära koppling till företag där studenter tidigt börjar arbeta med skarpa projekt. Tack vare det får du som student den kunskap företagen efterfrågar och kontakter som du tar med dig till arbetslivet.

Utbildningens innehåll

Programmets kurser kan delas in i tre delar. Den första delen är grundläggande kurser där det ingår matematik, fysik och ekonomi. Den andra delen är allmänna maskintekniska grundkurser inom produktutveckling och produktionsutveckling. I den tredje delen ingår fördjupningskurser inom maskinteknik där du lär dig mer om konstruktion, produktion, material och maskinkomponenter. En del av kurserna är projektbaserade och utförs ofta i samarbete med företag. 

Programmet ges vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Den första delen av utbildningen bedrivs till största delen som traditionell klassrumsundervisning. En del föreläsningar och lektioner kommer att ske med hjälp av distansteknik från Luleå. På så sätt får du tillgång till den bästa ämneskunskapen universitetet kan erbjuda.

Var kan jag jobba?

Att arbeta som maskiningenjör är omväxlande och utvecklande. Maskiningenjörer efterfrågas av både små och stora företag och du kan arbeta inom många områden som exempelvis produktutveckling, produktionsutveckling, kvalitetsutveckling, projektledning, försäljning och inköp.

Anmälan
Högskoleingenjör Maskinteknik
Skellefteå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Skellefteå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-88017
2023-04-17
15
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Ansök här

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Sven Berg

Sven Berg, Biträdande professor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585370