Hoppa till innehållet
AsaW i labb-teknisk design_fotograf Tomas Bergman.jpg

"Våra studenter ska ha drivkraften att forma en bättre framtid"

Publicerad: 19 mars 2013

Hej där, vem är du?

– Jag är Åsa Wikberg Nilsson, utbildningsledare för Teknisk design och lektor inom designmetoder, processer och tekniker.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Studenter möter mig i kurser som designmetodik, designteori, produkt- och produktionsdesign och som examinator och handledare i vissa projektkurser och i det avslutande examensarbetet.

Hur är du som lärare?

– Jag hoppas att jag är en engagerad lärare som har fokus på att studenterna ska utveckla sina designkompetenser, inte att de ska svara "rätt" på frågor. Jag tror att mina kurser kan vara lite jobbiga eftersom jag hellre vill ifrågasätta snarare än att ge svar på frågor.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är så roligt att se när "poletten trillar ner", när studenter förstår att det hänger på dem själva, det finns något bortom kursen här och nu, något som ligger längre fram. Självständigheten är det högsta målet, att kunna fungera själv som designingenjör.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Jag vill att de ska få med sig en nyfikenhet och en vilja och ett engagemang att söka bortom kursen, för sin egen utvecklings skull. För våra studenter på Teknisk design är det viktigt att föreställa sig att de hela tiden utvecklar kunskap de ska använda i sin framtid som designingenjörer. De måste lära sig att sätta in kunskaperna i ett sammanhang och förstå hur och när de ska använda den i design- och produktutveckling. Kurser är inte avklarade moment, de är en del av våra studenters utveckling till självständiga aktörer.

– Det är avgörande för designingenjörer att ständigt ifrågasätta varför saker och ting ser ut och fungerar som de gör. Den kreativa designkompetensen som vi vill utveckla handlar om att vara nyfiken och att vilja förändra och utveckla en bättre framtid för människan. Våra studenter ska ha en drivkraft att forma en bättre framtid helt enkelt!

Varför ska man läsa Teknisk design på LTU?

– För att det är ett kreativt och utvecklande program med engagerade lärare som vill finnas med som stöd under resan.

Relaterat material