Hoppa till innehållet
Foto: Privat foto

"Jag älskar att vara kreativ"

Publicerad: 10 juli 2017

Josefine Ramn studerar högskoleingenjör teknisk design med inriktning mot produktdesign. Hon är 22 år och kommer från Smögen.

Hej! Vem är du?

– Jag är en glad och driven tjej ifrån Västkusten som letat mig upp i Norrland. Jag älskar att vara kreativ och skapar allt ifrån foto till film, form och tavlor. Äter helst italienskt eller indiskt. Har en nyupptäckt kärlek för puderåkning och gillar entreprenörskap och hållbarhet.

Varför läser du den utbildning du läser?

– Jag har alltid velat läsa en kreativ utbildning som samtidigt är seriös. Tidigare ville jag bli arkitekt, men fann att teknisk design passade mig ännu bättre, då jag upplever att utbildningen är bred och man kan arbeta inom en stor mängd olika områden.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Rolig och utmanande. Det är en god blandning mellan kreativa och tekniska ämnen som kompletterar varandra, och ju längre in i utbildningen man kommer desto roligare blir det. Då kan man applicera sina kunskaper från tidigare kurser, och få en verklighetstrogen helhet. 

Varför valde du Luleå tekniska universitetet?

– Jag valde mellan Luleå tekniska universtet och ett annat, och upptäckte att utbildningen här passade mig bättre. Jag fastnade för hur nära kontakten är mellan studenter och lärare, samt vilka resurser som läggs på programmet. Studenterna på teknisk design har tillgång till en multistudio, modellverkstad, 3D-printers, skissalar och datorer med hela Adobe sviten. Det skapar förutsättningar att skapa vad som helst i de projekt som man arbetar i. Jag upplever att vi har stort stöd och att programansvariga verkligen satsar på studenterna vid teknisk design. Och nu har jag såklart blivit en skid-fantast och njuter av vintern häruppe. Jag uppskattar möjligheterna att ta sig ut till den vackra naturen, och jag upplever Luleå som en stad som växer och som vill utvecklas.

Hur är det att studera här?

– Jag upplever också väldigt mycket kamratskap, de man studerar med umgås man ofta med på fritiden också. Luleå tekniska unviersitet har väldigt många olika föreningar att välja på. 

Hur bor du?

– Jag bor i en studentlägenhet på 25 m2 på Kårhusgränd. Verkligen compact living, men jag gillar det. Man behöver inte så mycket mer plats ifall man utnyttjar ytan och gör smarta lösningar. Har två väldigt bra vänner på samma våning, vilket är guld värt. Det är som att bo tillsammans, fast utan alla krav, då alla har varsin lägenhet.

Vad gör du på fritiden?

– Är ordförande för programföreningen TED, en förening som främjar studenterna på programmet Teknisk Design. Annars frilansar jag lite som fotograf, tränar, umgås med vänner och pojkvän.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 

– Jag går upp, antagligen lite sent eftersom att jag är en stor tidsoptimist. Sminkar mig, dricker kaffe, tar med frukosten till skolan och möter upp klasskamrater för ett gruppmöte. Vi arbetar på något projekt fram tills lunch. Någon gång under dagen är det en föreläsning, och sedan återgång till studier. Vid cirka 17 traskar jag hemåt, äter någon typ av mellis, och vid 19 går jag antingen och tränar, eller sätter mig med föreningsärenden, eller skolarbete.

Något råd till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet?

– Det är oerhört läskigt att flytta någonstans där man inte känner en kotte, men man klarar det. Teknisk design häruppe är en väldigt kvalitativ utbildning, och äventyren och gemenskapen man får uppleva här är väldigt olikt något annat jag varit med om, och det gör det värt det.