Hoppa till innehållet
Fabian Zackrisson, Luleå tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Följ dina drömmar och skapa spel och film"

Fabian Zackrisson kommer ursprungligen från Ytterby strax utanför Göteborg. Han gillar att hänga med kompisar, se Sagan om ringen-trilogin lite för många gånger och att åka snowboard. Framför allt så älskar han att vara kreativ och att skapa saker.

Varför läser du datorgrafik?

– Jag spelade oerhört mycket spel som barn. Min mamma tog därför med mig för att att träffa hennes gamla klasskamrat som vid den tiden jobbade för DICE på spelet Battlefield 2. Han berättade för mitt elvaåriga jag att det faktiskt fanns jobb inom spelindustrin, då fick jag för första gången upp ögonen för underhållningsbranschen och möjligheten att göra sin hobby till karriär. 13 år senare läser jag mitt sista år på Luleå tekniska universitet och gör praktik på en 3D-studio som hade gett elvaårige Fabian fjärilar i magen.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– En av de roligaste och största fördelarna för mig har varit att likasinnade  som strävar mot samma mål har samlats under ett tak och att du verkligen kan grotta ned dig i dina “nördigheter” tillsammans med dina klasskamrater. Mina absolut roligaste minnen kommer från de samarbeten som sker en gång per termin då flera klasser slås ihop för att skapa film eller spel tillsammans. Det är också väldigt kul är att man får tillgång till den senaste och vassaste teknologin inom både spel och filmindustrin.

Vad är det mest utmanande?

– 3D-industrin växer så det knakar vilket absolut är fantastiskt. Men det innebär också att konkurrensen blir tuffare och tuffare. Något man aktivt får arbeta med är att inte jämföra sig allt för mycket med alla andra otroliga artister runt om i världen. Vänd på det istället och se dem som motivation och inspiration snarare än konkurrenter. En dag kan de vara dina kollegor!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Om du är van vid en större stad kan det vara en omställning att plugga i Skellefteå. Men jag kan garantera att resan och folket du träffar gör allt värt. En stor bonus är att datorgrafikutbildningen vid universitetet har en lång historia bakom sig och ett gott rykte i branschen. Luleå tekniska universitet har alumner på världens absolut coolaste 3D-företag och det motiverar mig. Utöver det har universitetet i sin helhet gett mig en riktigt lugn atmosfär så att jag kan fokusera på mina mål. Alla studenter på programmet får också varsin personlig arbetsstation utrustad med den senaste hård- och mjukvaran.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Även om universitetsområdet är mindre i Skellefteå än Luleå, finns det definitivt studentaktiviteter och fester för den som vill ägna sig åt det! Min känsla är att de som väljer att engagera sig i studentlivet i Skellefteå får en lite mysigare och mer familjär upplevelse eftersom nästan alla på skolan känner varandra. Skellefteå har också ett väldigt bra sortiment av fina restauranger och mysiga barer, speciellt nere längst älven!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Min dröm har länge varit att få jobba med cinematics för spel, och det är precis vad jag håller på med hos Goodbye Kansas Studios där jag gör praktik just nu. Men den lilla pojken inom mig känner också att han någon gång vill få chansen att få med sitt namn i eftertexterna på någon av de filmer som inspirerat och motiverat mig till att bli en 3D-artist, såsom Transformers, Star Wars och Sagan om ringen. Skulle jag mot all förmodan få ett samtal från Peter Jackson sitter jag snart på första flyget mot Nya Zeeland!

Har du något råd till den som vill plugga datorgrafik?

– Jag hade kunnat hålla en hel TEDX-presentation med tips, vanliga fallgropar och andra saker som är bra att veta! Leta upp folk som inspirerar dig och kontakta dem. Gå med i forum riktade mot 3D, Discordgrupper, var aktiv på digitala plattformar så som Artstation, nå ut till tidigare studenter från din skola som du ser upp till, gå med i Linkedin och våga ta kontakt med företag samt rekryterare. Folk i branschen är oerhört positiva till att hjälpa till så underskatta inte att be folk om råd och feedback. Sök upp en nuvarande student och skicka iväg några frågor, jag kan garantera att jag och mina klasskamrater gladeligen hade svarat på era frågor och funderingar! Ett till råd är att göra mycket research kring spel och filmbranschen så du vet vad som kommer krävas av dig. Både branschen och kurserna som väntar dig kan vara tuffa. Men om du vill följa dina drömmar och skapa spel och filmer, så tycker jag definitivt att du ska söka den här utbildningen. Du kommer inte ångra dig!

Fabian Zackrisson går utbildningen visuell gestaltning – digital design, en föregångare till datorgrafik för spel och film.