Hoppa till innehållet

Bli del av en världsledande omställning när järn- och stålindustrin växer

Publicerad: 30 mars 2022

Vill du vara med och bidra till en hållbar framtid? Svensk järn- och stålindustri genomgår en historisk omställning där man i rekordfart ställer om till fossilfria tekniker. Den största utmaningen? Hitta fler personer som vill vara med och bidra.

– Världens blickar är just nu vända mot Sverige och det vi gör inspirerar andra. Vi är först i världen med att göra det som setts som snudd på omöjligt, att ställa om en industri som traditionellt stått för omfattande utsläpp. Arbetar du i stålindustrin idag är du med och gör skillnad på riktigt, säger Lotta Sörlin, forskningskoordinator på Jernkontoret.

Omställningsarbetet har satt järn- och stålindustrin på kartan som en framtidsbransch men innebär också utmaningar. Framför allt krävs många nya kreativa medarbetare som har den kompetens som krävs, både ingenjörer och yrkesutbildade personer med material- och processtekniska kunskaper.

– Jag tror att många inte vet att stålindustrin finns, i alla fall inte hur stor den är och att den växer. Den kompetens vi behöver är exempelvis kreativa ingenjörer som kan vara med i den högteknologiska framkanten och utveckla nya material och innovativa tekniker, bland annat med hjälp av AI. Många uppskattar att studierna är tvärvetenskapliga och dessutom erbjuder stålindustrin en internationell arbetsmarknad, säger Lotta Sörlin.

Kunskapen om material är en förutsättning för att lösa utmaningar på till exempel miljö- och klimatområdet. Produkter av stål återfinns i allt från elbilsbatterier till vindkraftverk. Vill du vara med i omställningsarbetet? Välkommen till vår bransch!