Hoppa till innehållet

Cybernetik, master

120 Högskolepoäng, Program på avancerad nivå
Cybernetik handlar om system som interagerar med sin omgivning. Tillämpningarna är många, från robotik, över processindustri och medicin, till ekonomi och smarta städer. Denna masterutbildning fokuserar på den tekniska sidan och inkluderar bland annat reglerteknik, robotik, maskininlärning och AI.

Du kommer att lära dig att beskriva cybernetiska system med matematikens språk och att analysera och designa cybernetiska system i ett brett spektrum av användningsområden från processindustri och rymdforskning till hushållsrobotar och medicinska system. Programmet ger breda kunskaper i ämnet och djup i utvalda områden nödvändiga för att tackla utmaningar inom digitalisering och hållbar utveckling såsom industriell symbios, smarta elnät och förnyelsebar energi, självkörande fordon, rymdfart, medicinsk teknik och robotiserade handikapphjälpmedel.

Utbildningens innehåll

I början av studierna introduceras du till cybernetiken genom modellering av dynamiska system i ett brett spektrum av tillämpningar och ges också färdigheter i några av ingenjörens metoder och verktyg från elektronik och programmering. 

Därefter följer du ett utbildningsprogram bestående av kurser i reglerteknik, robotik och maskininlärning, inklusive AI. Två valbara kurser ger dig möjlighet att välja mellan industriell automation och djupare studier i maskininlärning. 

I början av andra året befäster du dina kunskaper i en projektkurs, där du arbetar i en studentgrupp i samarbete med industri eller akademi för att lära dig att planera och realisera ett projekt i området. Slutligen ägnas andra halvan av andra året åt examensarbete.

Projektsamarbeten med regionala och internationella industriföretag och tillgång till Luleå tekniska universitets fältrobotiklaboratorium med ett av Europas största system för motion capture är mycket viktiga element i utbildningen som gör att du befäster de erhållna kunskaperna med experimentellt arbete.

Var kan jag jobba?

Efter slutförda studier kommer du att kunna arbeta som nyckelperson i små innovationsföretag, påbörja en karriär på forsknings- och utvecklingsavdelningen vid ett storföretag eller fortsätta dina studier som doktorand.

Anmälan
Cybernetik, master
Luleå, Normal, Hösten 2021

Startdatum 2021-08-30, v.35 2021
Luleå
Dagtid, 100%
Engelska
LTU-97366
2021-01-15
10
Förkunskapskrav

Kandidat- eller ingenjörsexamen om minst 180 hp inom teknisk fysik och elektroteknik, fysik, elektronik, elektroteknik, mekanik, rymdteknik, robotik, farkostteknik eller till dessa näraliggande områden. Kurser på högskolenivå inom reglerteknik och fysik samt minst 22,5 hp i matematik krävs. Matematikkunskaperna skall innefatta linjär algebra, integralkalkyl och ordinära differentialekvationer. Dessutom krävs goda kunskaper i engelska, motsvarande Engelska B/Engelska 6.

Urval

Meritvärdering och urval baseras på examensinriktning och kursinnehåll avseende kvalitet och kvantitet

  • Akademiska: 100%
Inställd

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Andreas Johansson

Andreas Johansson, Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-492334