Hoppa till innehållet
Gustav Eriksson
Gustav Eriksson, Alumn på LTU Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gustav Eriksson – Propulsion Engineer, OHB Sweden

Publicerad: 19 oktober 2012

Efter en avklarad kandidat i maskinteknik i Umeå sökte sig Gustav Eriksson från Östersund vidare till rymdhuvudstaden Kiruna för att ta sin master i rymdvetenskap och rymdteknik via Erasmus Mundus-programmet SpaceMaster

– Den stora upplevelsen var att jag fick träffa så mycket människor från olika länder. Det var 45 människor i klassen från 18 olika nationer. Det har gett mig så mycket erfarenhet. Mest nöjd med utbildningen var att jag blev stationerad på Utah State University, i USA under mitt exjobb.  Det var höjdpunkten, i programmet valdes bara ut två stycken som fick åka dit.

Erasmus Mundus-masters program är prestigefyllda, där studenterna får studera på flera olika universitet runt om i Europa. Många studenter söker in till programmet men få kommer in.

– Första terminen var vi i Tyskland, och andra i Kiruna. Tredje terminen fick vi välja bland fem olika universitet. Det är det internationella atmosfären som som gör utbildningen extra speciell. Jag stannade kvar i Kiruna min tredje termin. Jag hade inga problem att vara kvar där uppe trots kyla  och snön. Vi fick åka på studiebesök ute på Esrange. Du har även nära kontakt med  den atmosfäriska forskningen och norrskensforskningen som bedrivs på IRF (Instutitionen för rymdfysik). Det finns möjligheter att skicka upp höghöjdsballonger. Marvelprojektet, där man byggde en obemannad flygfarkost, är ett bra exempel på vad man kan åstadkomma som student. Det är som att man känner sig närmare rymden i Kiruna, säger Gustav Eriksson.

Vid intervjutillfället är Gustavs examensjobb avklarat med två veckor kvar till den officiella examensceremonin på partneruniversitetet i Helsinki – anställningen är däremot redan klar fixad.

– Jag har redan fått jobb på OHB Sweden, Ett tyskt företag som har köpt upp en del det svenska rymdbolaget SCC, de har huvudkontoret här i Solna. Min titel är ”Propulsion Engineer” och  för tillfället jobbar jag med olika projekt förslag som involverar  strukturdesign, systemdesign och trade-offs på olika produkter som vi kan tänka oss att använda i de olika förslagen vi tar fram.

Gustav säger däremot att han funderar på att söka sig tillbaka till Kiruna i framtiden.

– Jag kan tänka mig att flytta tillbaka. Jag har redan sökt flera jobb på Esrange. Hade jag bara läst maskinteknik så tror jag konkurrensen är större om att få jobb, över lag. Jag konkurrerar i en liten bransch och har just nu lite arbetserfarenhet. Tack vare att jag läst mastersprogrammet i Kiruna och har den rymdtekniksa spetskompetensen så  tror jag chansen är större  att få jobb i rymdindustrin.