Hoppa till innehållet
LTU_maike

LTU-alumn tilldelas Amelia Earhart Fellowship

Publicerad: 28 juni 2013

Maike Brigitte Neuland, 28, studerade Erasmus-masterprogrammet för rymdvetenskap och teknik vid Luleå tekniska universitet. Nu har hon tilldelats Amelia Earhart Fellowship som hjälper talangfulla kvinnor att bedriva fördjupade studier inom flyg och rymdtekniska vetenskaper och teknikområden.

– Jag valde en utbildning som är mer vanlig för män än kvinnor, vilket naturligtvis inte innebär att tjejer är mindre framgångsrika i ämnet. Med de studier som jag avslutade, inklusive praktikplatser inom industrin vid EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) och DLR (Tyska Aeronautics and Space Research Centre) så la jag en god grund för min karriär och nu fortsätter jag med en doktorsexamen. Att tilldelas Amelia Earhart Fellowship betyder att mitt arbete erkänns och stöds och det motiverar mig ytterligare att dela med mig av min passion, speciellt med andra kvinnliga studenter, säger Maike Brigitte Neuland.

Hon och hennes studiekamrater från omgång fem vid masterprogrammet kom till Kiruna för under perioden februari till juni 2010.

- I Kiruna deltog vi klasser i Bildbehandling med rymdtillämpningar, Optik-och radarbaserad observationsteknik, Elektronik för rymdtillämpningar, men min favorit var Rymdfarkosters fysiska omgivning, en kurs om miljön och de risker en rymdfarkost måste tåla under ett uppdrag.

 Vad tyckte du om din tid vid LTU?

– Jag gillade Kiruna mycket. Anläggningen är jämförelsevis liten, men det var intensivt och en familjär stämning i nära samarbete med lärare och forskare. Kurserna var väl organiserade och alltid anslutna till praktiska uppgifter som laborationer, praktiska övningar, exkursioner, som jag gillade mycket. Jag älskade den omgivande miljön, att leva ovanför polcirkeln, naturen och vädret. Kiruna är en mycket speciell plats.

Maike Brigitte Neuland arbetar nu med sin doktorsexamen på avdelningen för rymdforskning och planetvetenskap vid Berns universitet. Hon är del av en forskargrupp som arbetar med en laserablation-masspektrometer (LMS) som är byggd för att mäta den kemiska (elementärt och isotopiska-) sammansättningen av fasta ämnen som en planetarisk yta eller liknande.

– Jag gör mätningar och studier om meteoriter och prover för att demonstrera prestanda, noggrannhet och precision av instrumentet. Jag skulle vara glad över att se vårt LMS instrument flyga till en planet, måne eller asteroid ombord på en rymdfarkost en dag.

Vilken var den viktigaste lärdomen som du lärt dig under dina studier?

- Jag upplevde att lagarbete är ett bra och effektivt arbetssätt. Det var många uppgifter som vi arbetade med i små grupper, vilket jag gillade, eftersom jag kunde lära mig mycket från mina kurskamrater, som hade en annan bakgrund än jag har. Och dessutom, i Kiruna bor vi nära tillsammans med alla våra klasskamrater, vilket gjorde det lätt att studera och förbereda sig för tentor i grupp. Det hjälpte mig mycket och gjorde det enklare att studera.

Varför är du fascinerad av rymden?

– Det okända fascinerar mig. Idag har vi möjlighet att forska om andra planeter inte bara med markbaserade observationer och fjärranalys men också genom planetariska landare och rovers. Jag tycker det är spännande att arbetet med att utforma, bygga och testa högteknologiska flyghårdvara och slutligen flyga ett instrument ombord på ett rymdskepp till en planet, måne eller liknande för att samla in data där. Jag är fascinerad av det faktum att vi kan ta reda på mer om bildandet och utvecklingen av stjärnor, planeter, månar och alla himlakroppar.

Stipendiet ger kvinnor möjligheten att investera i material som datorer för att bedriva sin forskning, köpa dyra böcker och andra resurser, och delta i specialiserade studier runt om i världen. Amelia Earhart Fellows har gått vidare till att bli astronauter, aerospace ingenjörer, astronomer, professorer, geologer, företagare, chefer för företag, även chefer i det amerikanska flygvapnet. Sedan programmet startades 1403 Amelia Earhart stipendier har delats ut till kvinnor från 68 länder.