Spacemaster
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdvetenskap och rymdteknik, master

120 Högskolepoäng, Program på avancerad nivå
Den gemensamma Mastern i rymdvetenskap och teknik, Space Master, baseras på den tidigare Erasmus Mundus utbildningen och erbjuds i samarbete mellan LTU och andra ledande europeiska rymd universitet.

Programmet erbjuder allt ifrån tvärvetenskaplig erfarenhet från laboratorie- och datasimuleringsmiljö till arbete i konkreta situationer som experiment med ballonger, raketer och satelliter. Det första året är gemensamt för alla studenter och då studerar du vid LTU, Kiruna Rymdcampus. Under det andra året fördjupar du dina studier vid något av partner universiteten, som har olika kompetensområden inom rymdvetenskap och teknik. Utbildningen avslutas med ett masterprojekt under termin fyra. Mer information hittar ni på www.spacemaster.eu

Utbildningens innehåll

Under det första året av programmet förvärvar du kunskaper om fysikaliska processer i planetära och interplanetära miljöer; rymdfarkostsbanor, attityder, delsystem och kommunikationsaspekter; rymdburna vetenskapliga instrument och polära atmosfärfenomen.
Baserat på val, dina meriter, samt platstillgänglighet fördjupar du sedan (under år två) dina studier inom någon av  specialiseringarna vid de planerade partner universiteteten:
 
  • Dynamik och kontroll av system och strukturer - Cranfield universitet,
  • Rymdautomatisering och kontroll - Tjeckiska tekniska universitetet i Prag,
  • Rymdteknik och instrumentering; eller Astrofysik, rymdvetenskap och planetologi - Université Toulouse III - Paul Sabatier,
  • Rymd och atmosfärsvetenskap; eller  Rymdteknik och instrumentering - Luleå tekniska universitet.

Utbildning i Sverige är kostnadsfri för medborgare i EU/EEA samt Schweiz. Deltagande i programmet innebär dock andra kostnader i form av boende, levnadskostnader, resor, samt gällande avgifter vid respektive internationellt partneruniversitet. Studenten ansvarar personligen för dessa samt andra kostnader kopplade till deltagande i programmet.

Var kan jag jobba?

Den största fördelen med Space Master är "breddade horisonter". Våra alumner arbetar med grundläggande rymdforskning, rymdteknik och ingenjörsvetenskap. De är anställda av internationella rymdorganisationer, företag och forskningsorganisationer, t.ex. European Space Agency, French Space Agency, German Space Agency, Airbus, OHB Sweden och Institutet för Rymdfysik. Utbildningen är också en utmärkt bakgrund för dig som siktar på en forskarkarriär.

Anmälan
Kiruna, Normal, Hösten 2019

Startdatum 2019-09-02, v.36 2019
Kiruna
Dagtid, 100%
Engelska
LTU-97006
2019-01-15
30

Förkunskapskrav

Kandidatexamen om minst 180 hp inom områdena fysik (rymd-, plasma-, atmosfär-, kärn-, partikel-, fluiddynamik, aerodynamik), rymdvetenskap, planetologin, astronomi, atmosfärsvetenskap, fjärranalys, numeriska simuleringar, maskinteknik, elektroteknik, rymdteknik, flygteknik, automation, kommunikation, elektronik, mekatronik, reglerteknik eller motsvarande.

Minst 22,5 hp i matematik på universitetsnivå krävs.

Dessutom krävs dokumenterade kunskaper i engelska motsvarande nivån i engelska i svenska gymnasieutbildning (Engelska B).

Urval

Meritvärdering och urval baseras på examensinriktning och kursinnehåll avseende kvalitet och kvantitet

  • Akademiska: 100%
Stängd för anmälan

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Victoria Barabash

Victoria Barabash, Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0980-67532
Rum: 1121 - Kiruna»
Anette Snällfot-Brändström

Anette Snällfot-Brändström, Utbildningsadministratör

Organisation: VSS SRT, Studentservice, Institutionen för system- och rymdteknik, Verksamhetsstöd
Telefon: 0980-67542
Rum: 1123 - Kiruna»