Hoppa till innehållet

Medvind för spetsutbildning i tribologi

Publicerad: 19 februari 2016

Ett par år efter starten av Tribos Master vid Luleå tekniska universitet kan studenterna och utbildningsledaren Nazanin Emami konstatera att programmet blev så lyckat som man hoppats på.

– Den första gruppen som nu tagit examen kom från hela världen och de jobbade hårt och hade roligt tillsammans. De var engagerade och nyfikna och det var roligt att få vara delaktig i deras utbildning, säger Nazanin Emami, biträdande professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Starkt konsortium

Tribologi handlar om nötning, smörjning och friktion, något som är av största betydelse för hur väl maskiner och fordon fungerar. Ett starkt konsortium med fyra europeiska lärosäten som är duktiga på tribologi har skapat goda förutsättningar för universitetets tvååriga masterutbildning i tribologi.

– Det är den enda utbildningen i Europa som har en joint degree i tribologi. De deltagande universiteten har en välbalanserad tvärvetenskaplig kompetens och kompletterar varandra bra. Programmet ger studenterna en unik samlad kompetens inom tribologi. När det gäller den första kullen med studenter så har nästan hälften fått en doktorandtjänst direkt efter utbildningen och de andra har återgått till sitt tidigare arbete eller fått jobb inom industrin med koppling till tribologi, säger Nazanin Emami.

Personlig utveckling gynnar karriären

Pouria Valizadeh Moghaddam och Aleks Vrcek tillhör den första kullen av examinerade studenter på Tribos Master. De är båda mycket nöjda med utbildningen.

– Jag har fått god kunskap om tribologiska kontakter och system. Jag har även lärt mig att arbeta i rollen som forskare i mångkulturella och tvärvetenskapliga team i syfte att hitta och lösa tribologiska problem, med hjälp av en vetenskaplig metod. Jag har också utvecklat min sociala och kommunikativa förmåga, säger Pouria Valizadeh Moghaddam som nu arbetar som doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Studerar i fyra länder

Även Aleks Vrecek har fått anställning vid Luleå tekniska universitet, som forskarassistent. Han instämmer i Pourias omdöme.

– Programmet är välstrukturerat och intressant. Att få studera i fyra olika länder samt att få lära sig tribologi gav mig helt unika erfarenheter som jag kommer ha nytta av i framtiden.

Deras råd till någon som funderar på att söka programmet är att bjuda på sig själva, vilja arbeta i team och vara duktiga på att hålla deadlines.

– Jag kan definitivt rekommendera utbildningen, den är unik och hjälper dig att utveckla dina personliga färdigheter och bygga en framtida karriär, säger Pouria Valizadeh Moghaddam.

– Tribos Master kan jag verkligen rekommendera, utbildningen ger en god inblick i tribologi och kanske viktigast av allt så ger den dig goda möjligheter att bygga en personlig karriär, säger Aleks Vrecek.

Masterutbildningen i tribologi ges i samverkan med universitet i Ljubljana (Slovenien), Leeds (Storbritannien) och Coimbra (Portugal) och ges på engelska. Studenterna läser första terminen i Leeds och den andra i Ljubljana. Sedan väljer de spår för termin 3. Spåret ”ytor” ges i Coimbra medan spåret ”smörjning” ges vid Luleå tekniska universitet. Examensarbetet utförs under termin 4 vid något av de fyra medverkande universiteten.

Kontakt

Nazanin Emami

Emami, Nazanin - Professor

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491939

Taggar