Hoppa till innehållet
Margot Sehlstedt-Persson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt en lärare - Margot Sehlstedt-Persson

Publicerad: 1 mars 2020

Hej där, vem är du?

Jag heter Margot Sehlstedt-Persson och jobbar som lektor i träfysik vid LTU i Skellefteå. Jag arbetar huvudsakligen med forskning inom ämnet träfysik inom olika områden som handlar om att förstå samspelet mellan trä och fukt och hur trämaterialet svarar på olika processer som det utsätts för i produktionskedjan. Det har främst handlat om virkestorkning, termisk modifiering, impregnering och beständighetsfrågor.

I vilka kurser möter studenterna dig?

Jag undervisar i kursen ”Wood Material Science, Anatomy and Mechanical Characteristics” 

Hur är du som lärare?

Förutom att vara väl förberedd är jag engagerad, pedagogisk och "o-krånglig". Jag strävar efter att sätta saker i sitt sammanhang så studenterna förstår vad de egentligen håller på att kunskapsbygga om! Jag vågar pröva nya sätt att undervisa och examinera.

Vad är det bästa med att undervisa?

Framförallt gillar jag att undervisa. Jag uppskattar mötet med studenter vare sig det är i klassrummet eller med hjälp av olika typer av distansbaserade tekniker. Jag blir inspirerad av att se studenter växa i kunskap och utvecklas som individer – det är min belöning.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

Jag är själv uppriktigt förtjust i trä som ett fascinerande biologiskt, smart och nyckfullt material och vill förmedla detta till studenterna. Väcka deras intresse och nyfikenhet så att de med en gedigen förståelse för trä vill dyka vidare i hur man kan övervinna de svårigheter som finns med detta mångvariabla material i produktionsprocesser och produkter.

Varför tycker du man ska läsa Master träteknik vid LTU i Skellefteå?

Masterutbildningen i träteknik ger en genuin grund för människor som vill ha en framtid inom en bransch med stora miljömässiga och tekniska fördelar – men som också står inför stora utmaningar. Det behövs välutbildade "trämänniskor" som antar dessa utmaningar. Internationell rekrytering, studenter som i sin undervisning involveras i industrinära forskningsprojekt gör utbildningen spännande!      

Vad gör du helst på fritiden?

Målar och tecknar frenetiskt emellanåt. Spinner och jympar på Friskis & Svettis. Åker skidor på längden. Skjuter älgar då och då. Följer självklart Skellefteå AIK:s framgångar på isen. Och strax bär det iväg till Botswana igen på djurspaning i Kalahariöknen