Hoppa till innehållet

Fingeravtryck hjälper robot reparera trä

Publicerad: 17 september 2013

I utvecklingsprojektet Hol-i-Wood Patching Robot får varje träpanel sitt eget ”fingeravtryck” som gör det möjligt att automatisera och sänka kostnaderna för reparationen av träprodukter.

Idag krävs ett 20-tal personer i processen att klassificera och reparera defekter i träprodukter som limträbalkar, paneler el dyl.

Med robotsystemet Hol-i-Wood ska ett par personer klara samma jobb. I en scanner belyses panelen med LED- och laserljus och flera olika kameror skapar en bild, ett ”fingeravtryck”, av skadorna och deras positioner. Panelen körs sedan vidare till någon av de sex robotstationerna där en annan kamera läser av ”fingeravtrycket” och reparerar skadorna. Kameror i roboten hjälper till att positionera panelen, därefter borras defekterna ut och en träplugg trycks dit. Hela processen tar inte mer än två sekunder per plugg.

Det slovenska trävaruföretaget LIP-BLED som bl a tillverkar träpaneler för gjutformar för byggindustrin ska testa robotsystemet. Målet är en kommersiell produkt som väntas sänka produktionskostnaderna för träproduktföretag och även leda till jämnare träkvalitet.

I projektet Hol-i-Wood PR medverkar Tobias Pahlberg och Olle Hagman, forskare vid LTU, Technische Universität Wien, Technische Universität München, MiCROTEC GmbH, Springer AG, LIPBLED, TTTech Computertechnik AG. Luleå tekniska universitet och avdelningen Träteknologi har sedan länge bedrivit internationell forskning runt kvalitetsbestämning av trä, i första hand med hjälp av datortomografi och ytscanning.