Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Skellefteå-studenter får pris för nya idéer

Publicerad: 19 juni 2013

11 studenter från Campus Skellefteå har deltagit i Mötesplats Lycksele för att ta fram prototyper inom hälsoområdet, ungt entreprenörskap och kompetens. De tre vinnande lagen vann 120 000 kronor att dela på och möjlighet till att utveckla sina tjänster vidare. Markus Sundström, LTU-student deltog i gruppen FARPP - en mobilapp för att underlätta förskrivandet av FaR – Fysisk aktivitet på recept som hjälp för att motivera patienter att ändra livsstil.

De vinnande grupperna var FARPP, VIP-avatar/Hälsoavatar och Vårdappen.

FARPP - är en mobilapp för att underlätta förskrivandet av FaR – Fysisk aktivitet på recept för patienter som ska hjälpa människor att göra en livstilsförändring.

VIP-avatar/ Hälsoavatar - är ett journalsystem som hjälper läkare och patienter att kommunicera bättre när de möts genom att visualisera patienthälsan. Traditionell textjournal kompletteras med ett grafiskt gränssnitt med hjälp av en avatar som visar på historiska och nuvarande sjukdomar och problem. Ett patientgränssnitt möjliggör viss insyn i den egna journaler.

Vårdappen - erbjuder självprovtagning av blodtryck och blodsockernivåer direkt i mobiltelefonen.

I två dagar har 64 personer arbetat i åtta grupper på Hotell Lappland för att ta fram prototyper inom hälsoområdet, ungt entreprenörskap och kompetens. Studenter från Campus Skellefteå deltog i två av de vinnande grupperna.

– Utvecklingsverkstaden har varit ett oerhört betydelsefullt bidrag till Mötesplats Lycksele. Ett fantastiskt arbete har alla grupperna genomfört, säger Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten som delade ut Norrlandsfondens pris.

Norrlandsfondens prismotivering: ”Tankens ekonomi, innovationer av nya produkter och tjänster, är 10-talets viktigaste näring. Fysisk produktion tillhör 1900-talet och idéer och konceptutveckling är råvaran för 10-talet och framåt. För att konkurrera med resten av världen måste vi hela tiden förkovra oss, utbilda oss på rätt sätt och bli ännu duktigare på att samarbeta och tänka fritt. Att tänka nytt. Därför uppmärksammar och uppmuntrar Norrlandsfonden goda idéer på Mötesplats Lycksele.”

Bildtext: Grupp FARPP: Markus Sundström, Student LTUSkellefteå (trea från vänster),  Arvid Bräne, Student Umeå, Felicia Lindmark, Student Umeå, Conny Johansson, Student Ö-vik, Lena Forsgren, Senior Umeå, Ville Lintame, Field Lookout, Peder Johansson, Företagarna, Lillemor Eklund, Theme Specialist, Kerstin Pehrsson, Theme Specialist.

Taggar