Yazmila B. Mäkelä 37 år från Kiruna studerar till högskoleingenjör i underhållsteknik på distans.
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag känner mig mycket nöjd och trygg med mitt yrkesval"

Publicerad: 14 april 2018

Yazmila B. Mäkelä 37 år från Kiruna studerar till högskoleingenjör i underhållsteknik på distans.

Hur är det att studera på Luleå tekniska universitet? 
 

Jag läser på distans och vi använder oss av en lärplattform som heter Fronter som fungerar som ett virituellt klassrum. Vi har även ett fysiskt klassrum i Kirunas Lärcentra, där har vi tillgång till datorer, videokonferens, skrivare osv.

Lärarna är engagerade och hjälpsamma. Svårighetsgraden på studierna skiljer sig från gymnasiet eftersom studietakten är högre och man får en stor frihet på hur man lägger upp sina studier men man har även ett stort ansvar och det gäller att vara disciplinerad.


Vad har du för planer efter studietiden?

Mina planer efter studietiden är att kunna få ett arbete som jag tycker är utvecklande och kreativt där jag får möjlighet att ta ansvar och påverka. Gärna på ett stort företag.

Jag känner mig mycket nöjd och trygg med mitt yrkesval. Dessutom kommer efterfrågan på underhållsingenjörer att bli större och större.

Jag skulle vilja stanna i Kiruna och arbeta. Kan även tänka mig att jobba utomlands eftersom utbildningen ger mig goda förutsättningar för att göra detta.


Har du några tips till framtida studenter?


Vill man lyckas med studierna då gäller det att planera studierna väl, plugga hårt och vara envis. Fritiden är mycket viktig för återhämtning, då har man möjlighet att umgås med vänner, träna, etc. Det vore kul om fler tjejer söker sig till denna utbildning, teknikkurserna är inte så svåra som man tror.