Hoppa till innehållet
Foto: Linnea Sundberg
Micael Öhman. Foto: Linnea Sundberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Tekniskt basår är en fantastisk möjlighet att ändra inriktning på sin framtida karriär.”

Publicerad: 13 december 2019

Micael Öhman är lärare och utbildningsledare för programmet tekniskt basår.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Micael Öhman och är utbildningsledare för programmet tekniskt basår. Jag ansvarar för upplägg och utveckling av programmet så det ska fungera både för studenten och universitetet. Utöver det undervisar jag, bland annat i fysik på tekniskt basår, samt forskar inom träteknik.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det roligaste är det magiska ögonblick då studenten förstår hur hen ska lösa problemet och blir ivrig att komma vidare på egen hand.

Varför ska man läsa tekniskt basår vid Luleå tekniska universitet?

– Det är en fantastisk möjlighet att ändra inriktning på sin framtida karriär. Samtidigt är det ett smart sätt att kolla om ingenjörsyrket är något för dig. Fixar du kurserna på tekniskt basår bör inte ingenjörskurserna vara ett problem. Men självklart innebär tekniskt basår också en utmaning! För att förbereda dig på bästa möjliga sätt har vi lagt till en del viktiga kursmoment från ingenjörsprogrammen som du har stor nytta av sen. Vid Luleå tekniska universitet tar vi oss tid med våra studenter. Du är alltid välkommen att komma och be om hjälp utanför lektionstid. Det är vår arbetsuppgift att försöka hjälpa dig i ditt lärande! Dessutom har Skebo, Skellefteå kommuns fastighetsbolag, bostadsgaranti för alla våra studenter.

Spelar det någon roll vilket program jag läst på gymnasiet?

– Nej, alla är välkomna oavsett vilket program du har gått på gymnasiet. Och du behöver inte vara ett mattegeni! Men du ska nog tycka att matte är hanterbart eftersom matte och logiskt tänkande utgör en stor del av alla ingenjörsprogram. Den absolut viktigaste framgångsfaktorn är att du har bestämt dig för att fixa kurserna. En utbildning är troligtvis den viktigaste investeringen du gör i ditt liv – den kan ge dig fantastiska möjligheter och du kan få jobba med stimulerande arbetsuppgifter under ditt yrkesliv.

Vad kan jag studera efter tekniskt basår?

– Du skaffar dig behörighet till alla ingenjörsprogram. Fixar du dessutom en garantiplats, det vill säga du nå godkänt i samtliga kurser under ordinarie terminstid, får du välja fritt bland Luleå tekniska universitets samtliga ingenjörsprogram. Du får alltså gå exakt vilket program du vill! Många andra universitet har begränsat hur många TB-studenter som får börja på respektive program. Detta gör att du måste konkurrera med dina kursare och ditt betyg avgör vad du kommer in på. Vi har valt att inte införa någon kvotering för vi anser att konkurrenssituationen enbart leder till en onödig stress. Vi vill hellre uppmuntra studenter att hjälpas åt och plugga tillsammans.

Har du några tips till framtida studenter?

– Bestäm dig för att lyckas och ge inte upp även om det känns omöjligt i början! Det är ett högre tempo och kraven är större än på gymnasiet. För många känns därför höstterminen som en chock och i oktober är självförtroendet som lägst för de flesta. Men sen vänder det och i mars brukar de flesta skratta åt hur de betedde sig på höstterminen! Det är helt enkelt så att ju mer du tränar desto bättre blir du på att plugga.

 

Kontakt

Micael Öhman

Öhman, Micael - Universitetslektor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585374