Hoppa till innehållet
Emma Hedlund TB och Industriell ekonomi

”Jag hoppas fler tjejer får upp ögonen för teknik”

Publicerad: 28 februari 2019

Emma Hedlund från Luleå läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. För att få behörighet till utbildningen läste hon först tekniskt basår.

Vad fick dig att välja tekniskt basår?

– Jag läste samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och ville bredda mina möjligheter för vad jag kunde söka till universitetet, så jag kunde välja vad jag ville. Sedan visade det sig att jag tyckte teknik var väldigt kul och då fortsatte jag med ett civilingenjörsprogram.

Vad tyckte du om tekniskt basår?

– Det var väldigt lärorikt och utmanande. Jag hade i princip inga förkunskaper och visste väl inte helt vad jag gav mig in på. Som många andra hade jag en bild av att matte, fysik och kemi är väldigt svårt, men det stämmer inte. Det är klart att du måste lägga ner tid, men det gäller alla kurser, inte bara de tekniska.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Det var egentligen lite av en slump att jag blev kvar i Luleå men eftersom jag är härifrån och jag alltid gillat närheten till naturen var Luleå ett lika aktuellt alternativ som något annat universitet eftersom Luleå ändå tillhör de bästa universiteten i Sverige.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Gemenskapen. Att det är bara ett campus här gör att du lär känna alla möjliga människor från olika utbildningar. Det finns också många föreningar du kan engagera dig i om du vill, vilket jag verkligen kan rekommendera. Mitt engagemang i olika föreningar har utvecklat mig mycket som person.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Att naturen är så nära och människorna som bor här. Tycker alla är trevliga, jag älskar också isvägen som du kan promenera på under vintern.

Vad gör du på fritiden?

– Lite allt möjligt men träning är ett stort intresse, jag är spinninginstruktör, projektledare för Pepp (mentorskapsprogram för gymnasietjejer som är intresserade av teknik), samt jobbar deltid.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Konsultyrket intresserar mig väldigt mycket eftersom jag gillar när det händer saker hela tiden och att ingen dag är den andra lik. Tror intresset växte fram från många av de case-tävlingar jag och två klasskamrater varit med i, att lösa problem är väldigt roligt.

Har du något råd till den som funderar på att söka tekniskt basår?

– Ja att tekniska utbildningar inte är svårare än något annat, det handlar bara om du har ett intresse för det eller inte. Om du har det, så är tekniskt basår ett bra sätt att prova på och samtidigt komma in i studentlivet och känna på hur det är. Jag hoppas också att fler tjejer kan få upp ögonen för teknik och inse vilka möjligheter som finns, för det behövs fler kvinnor.