malin_sundberg_tb
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Platsgarantin var viktig för mitt val”

Publicerad: 9 april 2014

Malin Sundberg från Luleå läste tekniskt basår 2012/2013 och valde sedan civilingenjör teknisk design.

Vad fick dig att välja tekniskt basår?

– På gymnasiet läste jag en idrottsutbildning med inriktning mot samhälle och ekonomi och saknade därför behörighet till ingenjörsutbildningarna. Min syster och några arbetskamrater läste till ingenjör vilket gjorde att jag också blev intresserad. För att få behörighet behövde jag läsa tekniskt basår. Platsgarantin till civilingenjörsprogrammen är en stor anledning till att jag valde Luleå tekniska universitet. 

Hur var det att läsa tekniskt basår?

– Riktigt roligt, man lär känna så mycket nya människor och känner sig verkligen som en del av universitetet och studentlivet, även fast man bara läser på gymnasienivå. Det är relativt högt tempo och man inser hur viktigt det är att hålla sig i fas samt utnyttja tiden mellan föreläsningar och lektioner.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Gemenskapen på universitetet och närheten till naturen. Eftersom Luleå har alla fyra årstiderna så finns det alltid mycket att se och uppleva utanför campus. Lärarna på tekniskt basår är väldigt engagerade och involverade i utbildningen och vill att alla studenterna ska lyckas med kurserna. Det finns även bra hjälp att få av andra studenter i form av mattestugor på kvällarna.

Vad gör du på fritiden?

– Tränar, umgås med kompisar och är ute i naturen.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Någonting kreativt som involverar allt från design till ekonomi och hållbarhet. Längre in på utbildningen så kommer det förhoppningsvis att visa sig vilket område jag vill arbeta med i framtiden.

Något råd till den som funderar på att söka tekniskt basår?

– Tekniskt basår ger en bra grund och du får färska kunskaper till kommande ingenjörsstudier. Du får testa om du trivs på universitetet och hur många av kurserna är upplagda.