Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Oljebolagen behöver också brandingenjörer"

Publicerad: 6 augusti 2018

Namn: Jens Andersson
Utbildning: Brandingenjör
Arbetsplats: OKQ8 Scandinavia

Vad arbetar du med?

Som brandingenjör inom OKQ8 Scandinavia har jag uppdraget att säkerställa att företaget arbetar på ett säkert som ingjuter förtroende bland personal och kunder. Detta genom att vara sakkunnig och orientera bolaget bland alla lagar och regler som styr brandsäkerhet. Varje dag importerar, transporterar och säljer vi stora volymer brandfarlig vara, vilket ställer stora krav på oss som bolag avseende riskhantering och myndighetskontakter. I mitt uppdrag inkluderas alla våra depåer och stationer i Sverige och Danmark och på så vis blir arbetet väldigt varierande. Med mitt kontor i Malmö, huvudkontoret i Stockholm och stationer i nästan samtliga kommuner i Sverige och Danmark innebär det mycket resande i min tjänst.

Hur upplevde du studietiden?

Studietiden vid Luleå tekniska universitet var mycket rolig, men med inslag av utmaningar. Jag valde att flytta genom hela Sverige från Ystad i sydligaste Skåne till Luleå i Norrbotten och det är inget jag ångrar alls. Mig passade det att studera i läsperioder med två kurser åt gången och därefter tenta av dessa. Tentor är vad de är med den ångest de medför, men frihetskänslan som uppkommer efter att tentorna är avklarade är underbar.

Det jag gillade med Luleå var att det faktiskt fanns snö på vintrarna, vilket alltid var en stor bristvara i mina hemtrakter. Visst var det kallt, men det lärde man sig att hantera. Snön gjorde att det möjligt att kombinera studierna med skidåkning och långfärdsskridskor.

Om du skulle ge ett råd till studenterna som studerar idag – vad skulle det vara?

Få ut det mesta av studietiden genom att inte lägga all fritid på studierna. Luleå, Norrbotten och Norrland har mycket att erbjuda. Var aktiv i brandingenjörernas intresseförening, BRINN, vilka arbetar för att du som student ska få ut det mesta av din studietid. Är du osäker på om du ska läsa RUB så är mitt tips att göra det. Du får en rolig och intressant utbildning där du stärker dina ledaregenskaper, vilket är till stor fördel även för dig som kommer att arbeta som konsult i framtiden.