Hoppa till innehållet

"En googling senare hade jag hittat min drömutbildning"

Publicerad: 4 mars 2021

Namn: Jennie Edström
Ålder: 23
Hemort: Bräcke, Jämtland
Utbildning: Brandingenjör

Vad fick dig att välja brandingenjör?

Jag har alltid varit intresserad av räddningstjänsten då många i min närhet jobbar eller har jobbat där. Vissa som deltidsbrandmän, vissa som befäl och vissa som administratörer. När skogsbränderna härjade sommaren 2018 fick jag möjlighet att hjälpa en stab som var placerad på brandstationen i Bräcke genom att springa ärenden. Då träffade jag för första gången någon med titeln brandingenjör och blev extremt nyfiken. En googling senare hade jag hittat min drömutbildning!

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker att utbildningen är utmanande och rolig. Första året hade jag svårt att se kopplingen till arbetslivet, men nu när vi är halvvägs genom andra året är allt så intressant och spännande då det verkligen är relaterat till framtida arbetsuppgifter. Det är också väldigt nära kontakt med arbetsgivare vilket jag tycker är häftigt. Möjligheten till att göra sommarpraktik är också väldigt bra! Jag gjorde min på Räddningstjänsten Jämtland.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

Jag tycker att det är känslan av sammanhållning och samarbete. Vi som studerar brand har en väldigt bra sammanhållning, och det är väldigt vanligt att vi hjälps åt årskurserna emellan. Programledningen arbetar även nära oss studenter och vi har möjlighet att påverka väldigt mycket. Våra åsikter spelar roll! Det finns också väldigt många alternativ för den som vill engagera sig i något under sin studietid. Jag själv sitter i år som ordförande i vår programförening BRINN. Det är verkligen jätteroligt. Sen så klart - snön, isvägen och alla fina friluftsmöjligheter!

Vad var det som lockade med Luleå?

Jag älskar snö och vinter, och allra helst vårvintern. Att kunna åka skridskor på isvägen, ta en skidtur i skärgården och ha alla dessa fina ytor runtomkring är viktigt för mig.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

Se till att hänga med i matten i början, förbered dig gärna lite inför start. Skaffa gärna en bra kalender och strukturera upp dina veckor, det kommer du tacka dig själv för!