Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag kan bli befäl inom räddningstjänsten"

Publicerad: 20 maj 2020

Namn: Fredrik Roos Lindell
Ålder: 23 år
Hemort: Laholm
Utbildning: Brandingenjör

Varför valde du att studera brandingenjör?

Jag har jobbat inom räddningstjänsten som deltidsbrandman och gillade verkligen jobbet och stämningen som är på en station. Men så kände jag att jag ville ha en akademisk utbildning och sedan var jag även intresserad av allt arbetet som sker på en räddningstjänst som inte är att släcka bränder. Då pratade jag med de på min station om vad jag kunde läsa och de sa brandingenjör. Att valet föll på Luleå var för att komma hemifrån. Hade jag gått i Lund hade jag kunnat åka hem på helgerna vilket hade gjort att jag inte alls hade kommit in i studentlivet lika bra. Å sen vill man ju ha snö!

Hur trivs du med staden Luleå?

Jag tycker väldigt mycket om Luleå! Det är en stor stad, speciellt för mig som kommer från en pytteliten stad men som ändå har känslan av att vara familjär. Ett supermysigt centrum med hamn och stor skärgård. Vi har naturen runt knuten och en fantastisk vinter med massa snö. Sedan gillar jag skillnaden på årstiderna när det blir jättemörkt när det är som mörkast på vintern men att det sedan blir jätteljust när det blir som ljusast.

Vad har du för planer efter studietiden?

Efter jag tar examen ska jag flytta ner till Revinge i Skåne med sambon och hunden och läsa en påbyggnadsutbildning för räddningstjänst. Den är ett år och gör att jag kan bli befäl inom räddningstjänsten. Efter det beger jag, sambon och hunden oss vidare för att hitta en mysig kommun att flytta till!

Har du några tips till framtida studenter på Luleå tekniska universitet?

Engagera dig! Ska du läsa brandingenjör? För det första grattis till världens bästa program! Vi har en programförening som heter BRINN som man kan engagera sig i. Om du engagerar dig så får du träffa kompisar utanför skolan vilket gör att man inte alltid behöver tänka på plugget. Dessutom inser man då snabbt att man inte är så själv med att ha omtentor. Sitter man bara hemma så kan det lätt bli att man tror att man är helt ensam med alla de jobbiga omtentorna. Hoppas det blir bra!