Hoppa till innehållet
Frida Nyman, Brandingenjör
Frida Nyman, blivande brandingenjör vid Luleå tekniska universitet Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Ta vara på möjligheterna du får som student"

Publicerad: 8 maj 2018

Namn: Frida Nyman
Ålder: 21 år
Hemort: Skurup
Utbildningsprogram: brandingenjör

På gymnasiet studerade jag  naturvetenskapsprogrammet och tyckte det var intressant, jag ville också gärna utnyttja det jag lärt mig under tidigare skolår. Jag har även alltid haft en dröm om att jobba inom räddningstjänst.

Varför valde du att studera till brandingenjör?

Att ha alternativet att kunna välja mellan att arbeta inom räddningstjänst, på konsultföretag och försäkringsbolag samt att behovet av brandingenjörer är stort kändes också som ett stort plus. Efter två år på utbildningen har jag fått upp ögonen ytterligare för räddningstjänst, speciellt efter en sommarpraktik som man som student erbjuds på brandstation vilket för mig var mycket givande då man fick se hur man arbetar både operativt och förebyggande.

Vad gör du på din fritid?

På fritiden engagerar jag mig i BRINN som är brandingenjörernas förening där jag är med i festgruppen som anordnar sittningar och pubar för oss brandingenjörsstudenter. Jag spelar även innebandy i korpen med mina klasskamrater. På campus finns även ett gym där man kan gå på olika pass vilket också kul. Man kan även delta i olika sporter som är lite mer sällsynta, jag har exempelvis testat på att spela lacrosse. När det finns tid över arbetar jag även på en restaurang i stan.

Har du några tips till framtida studenter på LTU?

Mitt tips skulle var att engagera sig i olika aktiviteter som finns på campus. Att våga testa på nya saker och ta vara på de möjligheter man får som student. Under min tid på LTU har jag besökt gruvan i Kiruna, ishotellet i Jukkasjärvi och nu väntar en vandring uppför Kebnekaise. De roliga aktiviteterna medför också att man får träffa andra studenter på campus. Samtidigt ger mer specifika event som BRINN anordnar en rolig och bra insikt i vad ett arbete som brandingenjör kan innebära. Jag uppskattar att utbildningen ger en bild av både praktik och teori, där man får utöva mycket och vara aktiv samtidigt som man får grotta ner sig i böcker och fokusera på detaljer.