Brandingenjörsutbildningen vid Luleå tekniska universitet består av de naturvetenskapliga grunderna, brandteknik samt speciella kurser som ger kunskaper om riskerna i ett modernt samhälle. Utbildningen ska ge kunskaper ur flera perspektiv, identifiera risker, förebygga olyckor och begränsa skador.
Utmärkande för brandingenjörsutbildningen vid Luleå tekniska universitet är att den har beteendevetenskapliga inslag utöver de tekniska kurserna.
Utbildningen består av teoretiska föreläsningar som varvas med grupparbeten, praktiska övningar och laborationer. Laborationerna kommer att genomföras på universitetet, i samarbete med räddningstjänsten i Luleå och i samarbete med näringslivet i Norrbotten.
Distansöverbryggande teknik kommer också att användas i några moment av utbildningen. Utbildningen innehåller utrymme för valfria kurser där studenten kan skapa sin individuella profil och förbereda sig för examensarbetet.
Utbildningen avslutas med ett självständigt examensarbete om 15 högskolepoäng. För tillträde till kurs för examensarbete ska angivna förkunskapskrav i kursplan vara uppfyllda. Särskild information om ansöknings- och antagningsförfarande till examensarbete säkerställs av kursgivande institution.
För studenter antagna från och med 2019 ges möjlighet att läsa avslutning Byggkonstruktion och brand inom civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad och erhålla civilingenjörsexamen.
För att vara behörig för antagning till inriktningen Byggkonstruktion och brand ska studenten avklarat 180 hp obligatoriska kurser från Brandingenjörsutbildningen inkluderande Branddynamik 1 och 2 samt påbörjat examensarbetet. Studenterna ska därutöver ha påbörjat kurserna P0009B Bygg- och anläggningsprojektering, P0007B Byggprojektledning, samt V0015B Hållbart byggande som inte ingår i Brandingenjörsutbildningen och läses inom valfritt utrymme och utöver heltidsstudier.
Kursen K0007B Risk och säkerhet – grundkurs från Brandingenjörsutbildningen ingår inte i civilingenjörsexamen.
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov