Hoppa till innehållet
IMG_2362.jpg
Maria Kero blev årets förebyggare. Foto: Katarina Karlsson

Maria blev årets förebyggare

Publicerad: 10 november 2011

Maria Kero som är chef för studenthälsan vid Luleå tekniska universitet har utsetts till
”Årets förebyggare” av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN. Bland tre finalister blev det till sist Maria Kero som fick utmärkelsen och hon fick motta priset i samband med konferensen ”Förebygg nu” i Göteborg.

- Jag är så stolt över den här utmärkelsen, för vi har jobbat så många år med de här frågorna och det arbetet känns så viktigt. Det här är en härlig bekräftelse för studenthälsan, LTU och studenterna som alla är en viktig del i det här arbetet, säger Maria Kero.

Under flera år har Maria Kero arbetet i samverkan med studenter och övrig personal på studenthälsan och LTU för att utveckla arbetssätt för att minska de negativa konsekvenserna av alkohol. Det har skett via Policy arbete och utbildningar för blivande phösare och för nya studenter i " Festa smartare - du bestämmer hur festen bli - inte alkoholen".

LTU har även satsats på Webbaserad alkoholvanetest och ansvarsfull alkoholservering. Maria Kero har även deltagit i att utveckla metoder för att möta studenter som är i behov av individuellt stöd för att förändra sin konsumtion. Studenthälsan arbetar även med metod som vänder sig till studenter som vuxit upp med alkoholberoende förälder.

Det är en jury med representanter från CAN, IQ, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Stockholms stad och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som har valt ut Maria Kero bland tre nominerade till ”Årets förebyggare”