smask vinnare Lindie
Lindie Boström, upphovsman och kompositör med segerpokalen.

Succé för LTU-studenter i SMASK-finalen

Studenterna från Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet, knep både första- och andraplatsen när SMASK-finalen avgjordes i Örebro. Segrade gjorde powerballaden "En långtradare" följd av upptempolåten "Player". Men bara två poäng skilde bidragen åt.

SMASK är en förkortning för Sveriges MusikAkademikers Sång Kåntest. Schlagertävlingen arrangeras årligen av studenter från Sveriges sex musikhögskolor.

Tävlingen, som utvecklades ur ett internt arrangemang på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1991, består av deltävlingar på varje musikhögskola från vilka två bidrag går vidare till en riksfinal som roterar mellan de städer där skolorna är belägna. Alla kompositörer, arrangörer, textförfattare och artister måste vara studenter vid någon musikhögskola. Bidragen skall ha svensk text och innehålla minst en tonartsförändring.

Storseger för LTU

I årets tävling tog alltså LTU Grand Slam. Upphovsman och kompositör bakom båda toppbidragen är Lindie Boström som haft haft textskrivarhjälp av Elin Grunditz och Malin Brudell.

– Tjoho. Att vinna är toppen att ta hem en dubbelvinst är nästan overkligt. Vi är så fantastiskt glada, säger Piteås SMASK-general Camilla Berglund.

Långtradare och gitarrer

Låten "Långtradaren", framförd av skönsjungande Carolina Olsson, blev juryns favorit. Men "Player", med gruppen G-strings, vann publikens hjärta. G-strings består av gitarrgrabbarna Martin Nordin, Jonathan Ahlström och Andreas Eriksson.

– En dröm som gick i uppfyllelse. Redan när jag såg SMASK första gången har jag drömt om att få uppleva detta och nu i dubbelversion. Alla var på topp och vi bevisade att Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet är en riktig innehållsfabrik. Vi levererar alltid. Coola gitarrkillar och en sångdrottning från himlen, utbrister Lindie Boström, upphovsman och kompositör till både guld och silverlåtarna.

SMASK i Europaklass

Lindie konstaterar också att SMASK enligt LTU:s modell är ett mer komplett arrangemang än den i veckan aktuella Eurovisionsschlagerfestivalen i Baku, Azerbajdzjan.

– Vi nöjer oss inte med syntetisk musik utan laddar på med full orkester och allt som hör till. Har man deltagit, genomfört och vunnit både LTU-SMASK och riks-SMASK så känner man ingen längtan till den Europeiska festivalen, avslutar Lindie

 

Fakta:

  • I SMASK framförs bidragen till levande orkester och bedöms sedan efter följande kriterier:
  • schlagergenrens bevarande
  • utnyttjande av genrens klichéer i text, musik och arrangemang
  • utnyttjande av orkesterns möjligheter
  • scenshowens underhållningsvärde
  • tonartsförändringens karaktär
  • Vid riksfinalen består jurygrupperna av studenter från musikhögskolorna, professionella musiker och andra personer inom musikbranschen samt kändisar utan musikbakgrund.