Samverkan
Centret driver och medverkar till en stark samverkan med olika samhällsinstanser med koppling till vår del av Arktis – samarbete med kommuner, regioner, näringsliv, organisationer och kulturinstitutioner.
Nedan följer korta beskrivningar av några av de organisationer som Centrum för Arktis och Antarktis har ett etablerat samarbete med.
Polarforskningssekretariatet
Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet med uppgift att samordna och främja svensk polarforskning.
Myndighetens huvudsakliga uppgift är att organisera och stödja forskningsexpeditioner till polarområdena och ansvara för forskningsinfrastruktur. Sekretariatet medverkar också till att skapa förutsättningar för polarforskning som utförs utan fältarbete.
Polarforskningssekretariatet är tillsammans med Luleå tekniska universitet och Arktiskt Centrum vid Umeå universitet medgrundare till Svenskt Centrum för Arktis och Antarktis. Polarforskningssekretariatets direktör är ledamot i den operativa ledningsgruppen och styrgruppen för Centrum föt Arktis och Antarktis vid Luleå universitet.
Arktiskt Centrum vid Umeå universitet
Arktiskt centrum vid Umeå universitet är ett samverkanscentrum för arktisk forskning och utbildning.
Arktiskt centrums syfte är att utveckla, samordna och synliggöra arktisk forskning och utbildning, samt stödja mångvetenskaplig arktisk forskning och inspirera till tvärvetenskapliga initiativ inom kunskapsområdet vid Umeå universitet.
Arktiskt Centrum vid Umeå universitet är tillsammans med Luleå tekniska universitet och Polarforskningssekretariatet medgrundare till Svenskt Centrum för Arktis och Antarktis.
The Arctic Six
The Arctic Six är ett samarbete mellan sex universitet i Nordens Arktis.
Samarbetet syftar till samverkan rörande forskning, utbildning och innovation för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Arktis.
De sex universiteten i nätverket är Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, UiT Norges arktiske universitet, Nord universitet, Oulu Yliopisto och Lapin Yliopisto. Centrum för Arktis och Antarktis koordinerar Luleå tekniska universitets medverkan i The Arctic Six. Följande personer vid Luleå tekniska universitet deltar i arbetet:
- Dag Avango, föreståndare för The Arctic Six, ledamot i Executive Committee
- Pär Weihed, ledamot i Executive Committee
- Eugenia Segerstedt, ledamot i arbetsgruppen för forskning i The Arctic Six
- Staffan Westerlund, ledare för arbetsgruppen för kommunikation i The Arctic Six
Centralt för arbetet inom The Arctic Six är dess Chairs och Fellows. Chairs är seniora forskare som utses för en period om två år med möjlighet till ett års förlänging. Fellows är juniora forskare som utses för en period om två år.
Följande personer är Arctic Six Chairs vid Luleå tekniska universitet:
UArctic
UArctic (Universities of the Arctic) är ett nätverk av universitet och andra forskningsinstitutioner i det cirkumpolära norr.
UArctic bildades på initiativ av det Arktiska rådet i syfte att främja utbildning, forskning och kunskapsspridning i det cirkumpolära norr. UArctic har observatörsstatus i Arktiska rådet. UArctic har medlemsorganisationer i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Storbritannien, Kanada och USA. The Arctic Six är ett regionalt centrum för UArctic i det arktiska Norden.
Apecs
Apecs (The Association of Polar Early Career Scientists) är en organisation som syftar till att stimulera interdisciplinära och internationella samarbeten inom polarforskning.
Apecs uppmuntrar och stödjer juniora forskare att bli framtidens ledare inom forskning, utbildning och samverkan i frågor rörande Arktis och Antarktis.
Campus totalförsvar
Campus totalförsvar är ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning och forskning.
Genom att sammanföra akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle i ett nationellt nätverk skapas en robust plattform för utbildning, forskning och samverkan inom totalförsvarets område.
Initiativet leds av Försvarshögskolan, Örebro universitet och Luleå tekniska universitet, och stöds av en rad nyckelaktörer inom både offentlig och privat sektor.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning