Sounding Urban Places
Sounding Urban Places är ett tvärvetenskapligt Europeiskt forskningsprojekt som utvecklar former för multimodal datainsamling och konstnärligt skapande i direkt interaktion med lokalbefolkning med fokus på ljudupplevelser i deras hemmiljöer.
Projektet syftar - på ett praktiskt såväl som teoretiskt plan - till att möjliggöra en förbättrad livskvalitet i bostadsområden och offentliga (urbana) platser genom en genomtänkt konstnärligt inspirerad design av ljudmiljön. Genom samarbete mellan ett tvärvetenskapligt team, allt från ljudkonstnärer till landskapsarkitekter, och från historiker och etnografer till forskare inom ljudteknik, utvecklar projektet nya insikter och verktyg av relevans för stadsdesign och regional utveckling. Vidare syftar projektet till att etablera nya samarbeten med intressenter och företag för att omsätta detta innovativa förhållningssätt i nya projekt med utveckling av hållbara och mer attraktiva livsmiljöer, och därigenom bidra till den gröna omställningen.
Projektet söker ny kunskap och nya innovativa lösningar på de utmaningar som oönskade ljud och buller utgör i bostadsområden och arbetsplatser i stadsmiljöer. Med mångsidiga metoder för datainsamling, där direkt samarbete med lokalbefolkningen är en integrerad del, och konstnärliga experiment som två huvudsakliga innovativa ansatser ska projektet ge nya möjligheter att skapa nya och mer attraktiva bostadsområden, i en tid då den gröna omställningen kräver arbetskraft i norra Sverige.
Sounding Urban Places består av två sammanlänkade delprojekt, ett som genomförs I Kiruna med forskare från Luleå tekniska universitet, och ett som genomförs i Haag, i samarbete mellan forskare vid konservatoriet I Haag och universitetet I Leiden. I båda delprojekten medverkar ljudkonstnärer och lokala arrangörer och aktörer inom konstlivet. Sounding Urban Places utvecklar inte bara en tvärdisciplinär forskningsansats, men söker även former genom vilka konst och vetenskap kan gemensamt bidra till formandet av morgondagens samhälle.
Projektet är en del av den Europeiska satsningen “Building transformation capacity through arts and design: Unlocking the full potential for urban transitions” (BTC-ENUTC) och den svenska delen av projektet finansieras av Energimyndigheten. Projektledare är Stefan Östersjö, professor I musikalisk gestaltning och ämnesföreträdare vid Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet.
I Kiruna arbetar arkitekten Jing Ma, historikern Curt Persson tillsammans med två professorer i ljudteknik, Jan Berg och Nyssim Lefford med Stefan Östersjö och tonsättaren Anders Hultqvist (själv uppvuxen i Kiruna, men professor I komposition I Göteborg). Under året har gruppen gjort fältinspelningar I Kiruna med omnejd och intervjuer med stadens invånare. I dessa intervjuer har lyssnandet till inspelningar från karaktäristiska platser I Kiruna en central roll. Projektet har ett övergripande intresse för hur ljud påverkar upplevelsen av en plats, men med särskilt fokus på upplevelsen av transformationerna I Kiruna, i det att stadens centrum flyttas. Ett exempel på en ljudande omvandling är klocktornet, som flyttats från det gamla stadshusets tak till det nya stadshustorget:
Men innerstaden karaktäriseras också av ljudet av rivningsarbete i det gamla centrum, och byggnadsarbete omkring det nya.
Projektet arbetar också i workshopform med kartläggning av stadens ljudmiljöer, genom att skapa kartor där attraktiva och störande ljud markeras ut (en metod som kallas Participatory Geographic Information System). Sounding Urban Places skapar under 2025 ett antal olika installationer och andra konstnärliga projekt och events i Kiruna, med utgångspunkt i de berättelser och upplevelser som samlas in med dessa kollaborativa metoder. Under 2025 samarbetar projektet med kulturföreningen Kluster, och många andra parter i Kiruna, i skapande och presentation av dessa konstnärliga verk.
Uppmärksamhet i media
- Ljudjakt i Kiruna kan förändra Europas städer
Länk till annan webbplats. (Sveriges radio)
- Så låter en stad som flyttas
Länk till annan webbplats. (Sveriges radio)
Kontakt
Stefan Östersjö
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-492606
- stefan.ostersjo@ltu.se
- Stefan Östersjö
Uppdaterad: