
Strategier för att nå ett aktivt vardagsliv – ett helt internetbaserat program
Omställningen mot en god och nära vård där människor förväntas agera proaktivt och ta ett större ansvar för sin egen hälsa bidrar till ett behov av att utveckla nya träffsäkra interventions/åtgärdsprogram. Det sätter fokus mot aktiviteter i vardagslivet och hur förändring av aktiviteter kan användas som en resurs för att främja hälsa.
Många människor med funktionshinder upplever att möjligheterna till ett aktivt vardagsliv som främjar hälsa är begränsade samtidigt som tillgången till insatser är bristfällig. Det finns behov hos många patientgrupper att få stöd i den förändringsprocess som de behöver genomgå för att ställa om till ett aktivt vardagsliv under nya omständigheter med en förändrad förmåga och livssituation. Utveckling av internet-baserade interventioner skapar nya möjligheter att erbjuda mer person-centrerade insatser och med mer hållbara resultat. Mot bakgrund av detta så har den internet-baserade interventionen "Strategies for Empowering activities in Everyday life" (SEE, version 1.0), på svenska ”Strategier för att nå ett aktivt vardagsliv” utvecklats för en bred målgrupp.
Interventionen består av webbaserade moduler i 1177 som kombineras med personliga digitala möten mellan patient och arbetsterapeut. SEE möter de komplexa utmaningarna personer ställs inför när de skall utveckla hållbar self-management för ett aktivt vardagsliv med hälsa. SEE främjar lärande, egen-analys, hanteringsstrategier för förändring mot en god fördelning och balans av engagemang i en mängd aktiviteter, på olika platser och i olika sociala nätverk. Interventionens upplägg ger personen möjlighet att själv ta en aktiv roll för att förebygga och övervinna utmaningar i vardagen på ett sätt som är hållbart över tid. Dessutom omfattar SEE ett webbaserat utbildningsprogram och en interventionsguide som stödjer arbetsterapeuters implementering av interventionen i praxis.
Syftet med forskningen som pågår är att pröva, utveckla och utvärdera genomförbarhet och resultat av SEE i klinisk verksamhet för olika målgrupper. Den kunskap som erhålls genom forskningen kommer att identifiera områden för anpassningar och förbättring av såväl interventionen som studiedesign, inför en mer storskalig utvärdering av interventionens effekt.
Prel resultat indikerar att SEE kan stödja personer i att utveckla strategier och förändra sina vardagliga aktiviteter och sin hälsa. Forskningen ger också värdefull kunskap om den omställning det kan innebära att förändra verksamhet och den egna yrkesrollen vid implementering vid nya digitala interventionsprogram.
Projektet genomförs i samarbete med Region Norrbotten: Sunderby sjukhus, Paramedicin samt Rehabiliteringsmedicin; Kiruna sjukhus, Öppenvårdsrehabilitering och Piteå Älvdalssjukhus, arbetsterapienheten. Projektet har erhållit finansiering av Kampradsstiftelsen, Stroke fonden, Neurofonden, Norrlands Strokefond, Norr-backa Eugenia stiftelsen samt Sveriges arbetsterapeuter.
Här hittar du mer information och en del av publikationer i projektet
Uppdaterad: